Külügyminiszter: nyugi, az ukrajnai helyzet nem olyan súlyos, hogy haza kelljen menekíteni a diplomatákat

Bogdan Aurescu azt mondja: Románia teljes mellszélességgel támogatja Ukrajnát – de katonákkal persze nem.

Hirdetés

Igaz, hogy az ukrán határ melletti orosz csapatösszevonások miatt nagy a feszültség, de azért nem tartunk ott, hogy az orosz támadástól tartva haza kelljen menekíteni a kijevi nagykövetség személyzetét – igyekezett megnyugtatni a kedélyeket Bogdan Aurescu külügyminiszter.

Mint elárulta, egyeztetett a többi EU-tagállam külügyminisztereivel, és

egyikük sem látja indokoltnak, hogy hazahívják a diplomáciai személyzetet.

Persze ha a diplomaták családtagjai ennek ellenére szeretnének hazatérni, erre lehetőségük van, és ennek megkönnyítésére a külügyminiszter utasítást is adott.

Mindez annak kapcsán vált aktuálissá, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada hazahívta a diplomáciai képviseletekről a diplomaták rokonait. Az ukrán vezetés és az EU szerint azonban a helyzet ezt nem indokolja.

Aurescu arról is beszélt, hogy a konfliktusban még legalább két hétig a párbeszédé a főszerep.

Washington és a NATO is írásban válaszolt Moszkvának a biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire – a válaszban természetesen elutasították, hogy kizárják Ukrajna NATO-csatlakozását vagy a katonai szövetség keleti bővítését, mint ahogy azt is, hogy kivonják a NATO-erőket a kelet európai tagállamokból. Emiatt Moszkva csütörtökön méltatlankodott is egy sort.

Hirdetés

Azonban Aurescu is megerősítette: ha az oroszok tényleg támadnak,

a NATO csak azért is még több katonát küld a keleti tagállamokba,

hogy elvegyék Vlagyimir Putyin orosz elnök kedvét attól, hogy megpróbálja megfélemlíteni őket.

Emellett az EU kemény gazdasági szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, illetve konkrét személyeket, orosz vezetőket is szankciókkal sújthatnak.

Azt viszont ő is elutasította, hogy Románia katonai segítséget nyújtson Ukrajnának egy orosz támadás esetén, hiszen az ország nem tagja a NATO-nak.

Hirdetés