Közeleg a trikolór napja, készül az idei nackóhecc Sepsiszentgyörgyön

Vasárnap lesz óriáslobogó, himnusz... ja, lufik és román patrióták is lesznek a város főterén.

Hirdetés

Tudjuk, 1998 óta június 26. a román nemzeti lobogó napja. Ami nagyon helyes: a nemzeti szimbólumokat meg kell ünnepelni.

Az már más kérdés, hogyan. Például provokatív céllal ünnepelni annyira nem kóser. A mélyromán patrióták viszont valamiért ragaszkodnak a lobogós provokációkhoz.

Az egyik ilyen élromán szervezet A Nép Útja (Calea Neamului), amelynek vezére, Mihai Tîrnoveanu (aki az úzvölgyi katonatemetőnek is szorgalmas látogatója, többek közt) lelkes hangú közleményben tudatta a néppel, hogy június 26-án, vasárnap délután hat órakor óriáslobogót fognak röptetni, afféle sárkányként.

Tîrnoveanu mester szerint a performanszra emlékeztető akció igazi premier Hargita és Kovászna megyékben, sőt, az egész országban: a három méteres óriástrikolórt ugyanis 300 héliummal töltött lufi segítségével fogják felbocsátani. Hát nem bájos?

A főperformer arra kér minden jó románt, legyen ott a sepsiszentgyörgyi zászlóeregetésen, továbbá támogassa az akciót pénzzel, mert na, se a lobogót, se a lufikat nem adják ingyen.

Hirdetés

Azt is hozzáteszi, nem lesz könnyű a dolog, hiszen közbeszólhat a szél, az eső… meg a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal. Na de hát ott kell fellőni a zászlót, ahol a legnehezebb!

Arra, úgy tűnik, nem is gondolt a lánglelkű ultrapatrióta, mi történik, ha véletlenül pajkos kölkeknek eszébe jut, hogy lufikra parittyával lövöldözni milyen jó szórakozás. Amit persze nem ajánlunk a pajkos kölkeknek, hiszen könnyen nemzetbiztonsági üggyé válhat a viccelődés.

Hirdetés