Közel 18 milliárd lejt költött el a nép üdülésre, utazásokra 2022 első kilenc hónapjában

Szép summa, pedig idén is a spórlás jegyében vakációzgattunk, főleg belföldi helyszíneken. A statisztikai intézet kimutatása szerint imádjuk a rövid, pár napos kiruccanásokat.

Hirdetés

Az augusztus a nép kedvenc hónapja, ha üdülésről, utazgatásokról, vakációzásról van szó – erre mutat rá az Országos Statisztikai Intézet (INS) szokásos év végi összegzése, amely az év első kilenc hónapjában begyűjtött adatokat veszi alapul.

Ezeket böngészve többek közt az derül ki, hogy a román állampolgárok több mint 17 milliárd lejt költöttek vakációzásra, s a pénz többségét – 73 százalékát – hazai üdülésre szánták, külföldi célpontokra jóval kevesebbet költöttünk.

Nem változott az a trend sem, hogy a romániaiak még mindig a rövid – kevesebb mint 4 éjszakás – kiruccanásokat kedvelik, ilyenkor legtöbben rokonoknál és barátoknál keresnek szállást (48%), a szállodákat a felkerekedő turisták alig 28 százaléka választja.

A statisztikai intézet szerint kilenc hónap alatt 49 352 300 vendégéjszakát regisztráltak, ennek 83 százalékát romániai üdülőhelyeken regisztrálták.

Kíváncsian várjuk egyébként a téli szezon kiértékelését is, miután még a turisztikai miniszter is beismerte, Romániában annyira elszálltak a téli üdülési csomagok árai, hogy egy átlagember nem is gondolhat arra, hogy megengedjen magának egy néhány napos sívakációt.

Hirdetés