Kovászna megyében magyar feliratokat festettek le, egy zilahi temetőből a római sast lopták el – szombati hírmix

Na meg 500 euró és egy karton cigaretta elfogadása közben értek tetten egy fogdaparancsnokot.

Hirdetés

Táblarongálás Bodzafordulón

A Kovászna megyei Bodzafordulón kétnyelvű útjelző táblákat rongáltak meg ismeretlenek: lefestették a települések magyar nevét. Bár az eset önmagában is megérne egy hírt, pikantériáját az adja, ahogyan a Kovászna megyei prefektúra reagált. Történt ugyanis – a Covasna Media beszámolója szerint –, hogy miután Radu Urda, a település polgármestere értesítette a Kovászna megyei prefektúrát a rongálásról, azt a választ kapta, hogy a 13E főúton, a 121A megyei úttal való kereszteződésnél felszerelt táblákat nem a törvénynek megfelelően helyezték el. Indoklása az volt, hogy: „a törvény értelmében csak a település be- és kijáratánál lévő helységnévtáblákat lehet két nyelven feliratozni”. A polgármester egy Facebook-bejegyzésben kifejtette, hogy azt is megállapították: Bodzafordulón a magyar lakosság aránya csupán 0,34 százalék, ami a kétnyelvű táblák kötelező felszereléséhez szükséges 20 százalékos küszöbérték alatt van – tehát sehova sem kell magyar tábla. Hozzátette, hogy Kovászna megye prefektusa az Országos Útügyi Hivatal sepsiszentgyörgyi kirendeltségéhez fordult, hogy a jelenlegi táblákat a törvénynek megfelelően cseréljék le.

„Tovareppent” az első világháborúban meghalt román katonák emlékművét díszítő bronzsas Zilahon

Két Szilágy megyei fiatal –, akik azóta előzetes letartóztatásba kerültek –,  nemes egyszerűséggel meglovasította a zilahi román katonai temetőben álló emlékművet díszítő bronzsast, majd egy fémlerakatnál értékesítette azt. A római sast ábrázoló, 1925-ból származó bronzfigurával nem valószínű, hogy szárnyaltak, mint a madár, ugyanis körülbelül 100 kilogrammos. Az Agerpres cikke szerint a rendőrség egy fémlerakatban bukkant a június 29. és július 13. ellopott szoborra, melyet egy 22 és egy 29 éves férfi több más fémtárggyal együtt adott be. A tárgyak között egy volt közel 30 kilogrammos rézharang, öt rézkazán és három kard is, összesen 25 ezer lej értékben. A Szilágy megyei rendőr-főkapitányság közleménye szerint a tárgyak egy lakatlan zilahi ingatlanból származnak.

Akasztják a hóhért: rendőrségi fogda parancsnokát vették őrizetbe

Tetten érte pénteken a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) az Argeş megyei rendőrség fogdájának parancsnokát, Ciprian Marangoci felügyelőt. Tette nem több és nem kevesebb volt, mint 500 euró kenőpénz és egy karton cigaretta elfogadása egy előzetes letartóztatásban lévő személytől. A DIICOT szombati közleménye szerint az őrizetes a kenőpénzért cserében azt kérte a parancsnoktól, hogy a szabályzatban előírtnál több látogatót és telefonhívást fogadhasson és a megengedettnél nagyobb súlyú csomagokat kaphasson. Az ügyészek szerint nem ez volt az első és egyetlen eset, a parancsnok a megfelelő összegért azt is „megengedte” az őrizeteseknek, hogy az ellenük vizsgálódó ügyész előzetes beleegyezése nélkül is látogatókat fogadhassanak. Az eset nyomán fordult a kocka, hiszen főhősünket bűnpártolás és vesztegetés elfogadásának gyanújával 24 órára őrizetbe vették. Nem tudni, hogy neki mennyibe kerül majd egy-két plusz látogató.

Hirdetés