Nem vicc: megmutatják a börtönt a határrendészeknek, hátha elmegy a kedvük a korrupciótól

Sajátos eszközzel venné elejét a bűncselekményeknek a bukaresti belügyminisztérium.

Hirdetés

Egészen eredeti, viszont meglehetősen ellentmondásos eszközhöz folyamodott a belügyminisztérium annak érdekében, hogy visszaszorítsa a korrupciót a határrendészek körében: kötelező börtönlátogatásra küldi őket, hogy saját szemmel győződjenek meg róla, milyen körülmények között kellene élniük, ha vesztegetést fogadnának el, és lebuknának.

Erről már alá is írta a megállapodást az Országos Börtönigazgatóság, a határrendészet és a belügyminisztérium korrupcióellenes főosztálya.

A lépés miatt természetesen kitört a botrány, az érintettek ugyanis nagyon nem tartják jó ötletnek.

A börtönigazgatóság alkalmazottait tömörítő szakszervezet felháborodott hangvételű közleményben reagált, amelyben törvénytelen visszaélésnek és megalázónak nevezi az intézkedést, mivel úgy véli: korruptnak és börtöntölteléknek bélyegzik általa a határrendészeket.

A szakszervezet elnöke feltette a költői kérdést is:

mikor vezetnek be hasonló intézkedést a politikusok esetében is?

Egyben azzal vádolta meg a kormányt, hogy politikai alapon nevezte ki a rendészeti intézmények parancsnokait, akik emiatt a politikai osztályt szolgálják, és már nem tudnak különbséget tenni a valóság és az abszurd között.

A közlemény szerint a megállapodás nyomán a börtönök „zarándokhellyé válnak, ahol Szent Korrupció ereklyéit csókolgatják” az előttük elvonuló határrendészek rovására ocsmány poénokat sütnek el, és persze gyalázzák is őket közben.

Hirdetés

A megállapodás értelmében hetente nyolc határrendésznek kötelező börtönlátogatást tennie, hogy lássák, milyen körülmények között élnek a rabok, és ezáltal tudatosítsák magukban, milyen következményekkel jár a korrupció.

A szakszervezet szerint ez

megalázó, pszichológiai terror, aminek sem törvényi, sem erkölcsi alapja nincs.

A belügyminisztérium furcsa kezdeményezése minden bizonnyal újabb kétségbeesett lépés, amellyel szeretnék elérni, hogy az ország schengeni csatlakozását ellenző országok meggondolják magukat.

Legutóbb Ausztria jelezte: nem tartja megfelelőnek a román határőrizetet, mivel a vizsgálatok alapján az Ausztriába érkezett illegális migránsok nagy többsége Románián is keresztülhaladt, anélkül, hogy a román hatóságok regisztrálták volna.

Hirdetés