Kolozsváron is szintet lépett az oltási láz: az autós oltópont környékén már most akadozik a forgalom (Frissítve)

Úgy tűnik, az időpontfoglalás eltörlése, a McDonald’s utóérzés és a Pfizer a vártnál jobban mozgósította a kolozsváriakat. Jó hír: csökkent a lakosságarányos fertőzési ráta, így feloldottak pár korlátozást.

Hirdetés

Amikor hétfő délelőtt a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnok parkolójánál jártunk, még csend és nyugalom honolt a környéken. Egy takarítóbrigád ráérősen sepregetett, egy másik a bejárat melletti kapusfülkét tisztította, a rendőrök az arra tévedt autósoknak magyarázták, miért van lezárva a parkoló, néhány járókelő pedig az oltópont kék sátrai alatt kíváncsiskodott.

13 órától azonban beindult a nagyüzem: olyan nagy érdeklődés mutatkozott az új autós (drive-thru) oltópont iránt, hogy leállt a forgalom a Garibaldi híd felől.

Egy óra alatt hatvanan estek át az immunizáláson, amihez ki sem kellett szállni az autóból.

Nem érdemes nagyon sietni, az autós oltópont ezentúl reggel 8 és este 20 óra között várja a sofőröket. A menet roppant egyszerű: a szűrőpontnál fel kell mutatni a személyi igazolványt és a lehetőleg előzetesen kitöltött űrlapot (ha esetleg nem sikerült letölteni és kitölteni egyet, a helyszínen is van rá mód).

Onnantól a személyzet irányítja a forgalmat az oltóponthoz, ahol nem kell kiszállni az oltásért. Miután az adatokat beviszik a nyilvántartásba, az autóval egy egészségügyi személyzet által felügyelt területre kell hajtani, ahol 15 percet tölt el a páciens arra az esetre, ha mellékhatások jelentkeznének. Addig kiállítják az oltási igazolványt, melyben szerepel az is, hogy a második adag mikor esedékes. Majd tovább lehet állni. Ennyi.

További fotók Emil Boc Facebook-oldalán találhatóak:

Hirdetés

Nemcsak az autós oltópont megnyitása miatt nagy nap a mai Kolozsváron, hanem azért is, mert végre 3,5 alá csökkent a fertőzöttségi ráta. Ez azt jelenti, hogy kinyithatnak a fitnesztermek, ugyanakkor hétvégén is este 9-ig lehetnek nyitva az üzletek. Az éjszakai kijárási korlátozás továbbra is 22 órától lép életbe. Kolozsvár mellett Tordán, Désen, Kisbácsban, Bonchidán, Magyarkályánban, Pecsétszegen, Kozárváron, Szászfenesen, Alsójárán és Kissebesen is jó hírt kaptak a helyiek a lakosságarányos fertőzöttségi rátáról.

Hirdetés