Kíváncsi arra, most éppen mikorra nem készül el a Marosvásárhely-Jászvásár autópálya?

A kormány most ismét bedobott egy dátumot.

Hirdetés

Már közhely, hogy Románia az az ország, ahol a legtöbb virtuális, majd egyszer megépülő autópálya van.

Ezek közül is kiemelkedik a Marosvásárhelyt a Kárpátokon keresztül Jászvásárral összekötő sztráda, amely a Székelyföld szempontjából is fontos lenne, hiszen Gyergyószentmiklós közelében haladna el.

Az autópályáról az elmúlt években sokat beszéltek – kompenzálandó, hogy jóformán egy szalmaszálat sem tettek keresztbe azért, hogy tényleg megépüljön.

Most azonban a kormány úgy döntött: foglalkozik egy kicsit az üggyel.

Ehhez elsősorban az szükséges, hogy felülvizsgálják a sztráda megvalósíthatósági tanulmányát.

A kedden este ülésező kabinet most azt közölte: kidolgozták az ütemtervet, ennek nyomán 2027-re akár meg is épülhet az autópálya.

Ehhez már csak annyi kell, hogy 2021 januárjáig elkészüljenek a bennünket leginkább érdeklő, Marosvásárhely és a moldvai Târgu Neamţ közötti szakasz megvalósíthatósági tanulmányának felülvizsgálatával. Majd 2022 végéig a Târgu Neamţ és Jászvásár közötti szakasz megvalósíthatósági tanulmányát is átbogarásszák, és módosítják, ha szükséges.

Hirdetés

Az ügy pikantériája, hogy utóbbival később végeznek, mégos hamarabbra – 2025-2026-ra – teszik az autópálya konkrét elkészültének időpontját, mint az erdélyi szakaszét, amely a kormány szerint 2026-ra vagy 2027-re készülhet el.

Az autópályát európai uniós forrásokból szeretnék megépíteni.

Mi szurkolunk.

Ők meg aszfaltozzanak már végre.

Hirdetés