Kis román groteszk: az országot lassan elviszi az ár, elöljáróink veszekednek a habok fölött

Sokfelé pusztít az árvíz Romániában. Derék belügyminiszterünk kivonult a terepre. De nem megoldás lett belőle, hanem cirkusz.

Hirdetés

Csak ismételni tudjuk: már a csapból is árvíz folyik a mioritikus hazában. És ez baj, legalább akkora, mint a koronajárvány. Emberek halnak meg, otthonokat önt el az ár, pusztul a termés, hogy csak a legsúlyosabb károkat említsük. Ilyenkor a belügyminiszter kivonul az árvíz sújtotta területekre, mert ez a munkája. Így tett kedvenc bőrdzsekis belügyérünk, Marcel Vela is.

Épp a Hunyad megyei Lupényben járt, amikor egy PSD-s szenátor nekiesett, hogy igazából ő ide nem tüzet oltani vizet rekeszteni jött, hanem szavazatokat lopni. Nézzük csak a külső szemmel nézve röhejes párbeszédet (mintha Mikszáth vagy Caragiale tollából szökkentek volna elő):

PSD-s szenátor: Miniszter uram, álljon csak meg egy szóra! Politizálni jött ide? Álljon csak meg! Vagyis én nem vehetek részt egy találkozón, ahol én képviselem az embereket?

Vela úr: Most akkor veszekedni akar velem?

PSD-s szenátor: Miniszter uram, hogy beszél velem? Idejön, ahol én megszülettem és én élek és ilyesmit csinál velem? Tényleg azért jött, hogy mindenből politikát csináljon itt? Az árvizekből, az emberekből… De kérem, hogy engedi meg magának, hogy így beszéljen velem? Mit akar mondani? Hogy hagyjam el a… mit?

Vela úr: Nem. Azt mondtam, hogy…

PSD-s szenátor: Ön a lupényi városi stadionban van, amely az itteni embereké. Egy olyan stadionban, ahol én is állhatok.

Vela úr: Hallja, kend… csavarja le a hangerőt, jó?

PSD-s szenátor: Esetleg szenátor úr!

Vela úr: Először is, nem visel maszkot. És kérem, tartsa be a távolságot!

Hirdetés

PSD-s szenátor: Maga közeledett hozzám. Velem ilyesmiket maga nem tehet!

Vela úr: Kérem, beszéljen halkabban! Ne ordibáljon!

PSD-s szenátor: Nyilatkozgasson csak nyugodtan, meghallgatom én is. De hogy merészeli azt mondani nekem, hogy menjek el?

Vela úr: Ilyen vagyok én, merészelem.

PSD-s szenátor: Maga engem vérig sértett! Idejön kampányolni. Én itt állok.

Vela úr: Az olyanokkal, mint maga, tele van a padlás.

Tovább is van, de talán ennyi elég, hogy némi fény villanjon a groteszk helyzetre. Tenni kéne valamit, de nagyon gyorsan, mert emberek halnak meg. A politikai elit – értik, elit – pedig nekiáll pörlekedni ország-világ előtt.

Ja, nem akartuk leírni a PSD-s szenátor nevét, mert annyira mindegy, hogy hívják, de hopp, írás közben feltűnt, hogy ez beszálő név ám. A veszekedő úr neve Resmeriță. Amely minden valószínűség szerint a răzmeriță vagyrezmeriță (rözméricö, ahogy Ionopot elnök mondaná magyarosan), ami felkelést, lázadást jelent. Na ugye, hogy nomen est omen!

Hirdetés