Kicsúszik a házuk alól a talaj egy banális csatornahálózat-építés következtében

Az egyik Szatmár megyei településen öt lakóház került veszélybe. Van ahol, a fal repedezik, van, ahol a mennyezet.

Hirdetés

Lakóházak váltak életveszélyessé, miután nekifogtak a szennyvízvezetékek kiépítéséhez a Szatmár megyei Turcon, az ukrajnai határ mellett. Eddig öt lakóépületben keletkezett kár: az érintettek beszámolói szerint egyik napról a másikra arra eszméltek, hogy repedezik az otthonuk fala. A legtöbb ház esetében pár centis repedésekről van szó, de van olyan ingatlan is, aminek a mennyezetét vas tartószerkezetekkel kellett kitámasztani az omlásveszély miatt.

A benne élő család már a ház ajtaját, ablakát sem tudja kinyitni, ezért kétségbeesetten kérik a hatóságok mihamarabbi segítségét, főleg, hogy éjszakánként már fagypont közeli hőmérséklet van a környéken és a 2-3 centiméteres repedéseken beáramlik a hideg. A szomszédaik sem alszanak nyugodtabban, előfordult, hogy éjszaka arra ébredtek, hogy faldarabok zuhannak a földre. Ráadásul a falon keletkezett repedés egyre csak terjed.

A rémálom akkor kezdődött, amikor a szennyvízelvezető csatorna kiépítéséhez felásták az utcát, és a földfelszín alatt talált források talajcsuszást idéztek elő. A hatóságok a munkálatokkal leálltak, az árkot befedték, most arra várnak, hogy egy szakértő felmérje a terepet, és megállapítsa a talajlazaság okát. A Szatmár megyei vízügyi igazgató, Ioan Leitner előrebocsátotta minden munkálatot szigorúan a terv szerint végeztek el, a megbízott építőcég pedig biztosítva van.

Az érintetteknek azt ígérte, hogy kártérítést fognak kapni, amíg viszont a szakértői vizsgálat tart, kénytelenek lesznek megbarátkozni otthonaik statikai helyzetével.

Hirdetés