Kiakadt a gázszámlán? Sebaj, most a kenyér és a sós stangli ára is az egekig nőhet

A villany- és gázáremelés, valamint az alapanyagok drágulása a pékiparra is kihat.

Hirdetés

Teljes erőből kongatja a vészharangot a pékek és molnárok szövetsége (ROMPAN). Mint mondják, kevés olyan iparág van, amelyet annyira negatívan befolyásolt az energiaárak drasztikus növekedése, mint az övék, ráadásul az alapanyagok, elsősorban a liszt ára is űrhajósat játszik, mindezek negatív következményei pedig a kenyér és a pékipari termékek árában fog lecsapódni.

Éppen ezért a kormány segítségét kérik, hogy csökkenteni lehessen az áraik emelkedése okozta sokkot.

via GIPHY

 

A ROMPAN szerint 2021 utolsó negyedévében a gáz 5–6, a villanyáram pedig 4–5-szö lett drágább, ráadásul aratás óta a búza ára is csaknem megduplázódott, 800 lej helyett 1450 lejbe kerül egy tonna. Az energiaárak növekedése pedig nem állt le, a szolgáltatók további drágításokat jelentettek be, ilyen körülmények között pedig ők maguk is kénytelenek lesznek drágítani a termékeiken.

Magyarán aranyáron fogjuk venni a kenyeret, a sós stanglit, meg a szezámmagos kiflit, nem mintha minket nem sújtanának épp eléggé a felturbózott számlák.

Hirdetés

via GIPHY

 

A szakma képviselői szerint a kormánynak elsősorban a malmokat kéne támogatni, ez az intézkedés a liszt, és ezzel a péktermékek árát is csökkenthetné.

És ha esetleg a kormány mégsem csinálna semmit, itt egy kenyérrecept.

Jó sütögetést!

Hirdetés