Vajon megmenthető még a két nagy veszteséges állami vállalat, a TAROM és a CFR?

Komoly átszervezések árán menthető meg a román nemzeti légi társaság, ha egyáltalán sikerül a bravúr, míg a vasúttársaságnál minden esik szét, de legalább a fizetések nőnek.

Hirdetés

Hosszú évek óta figyelemmel követhetjük a nem kevés közpénz árán fenntartott román nemzeti légitársaság, a TAROM agóniáját, akárcsak az állami vasúttársaság (CFR) kínlódását az elavult infrastruktúrával, a rossz menedzsmentből fakadó problémákkal, stb. Kormányok és miniszterek jöttek, mentek, érdemi előrelépést egyik állami társaság sem tudott felmutatni a holtpontról.

A TAROM esetében egy végső kegyelemdöfést jelenthetett volna, hogy a koronavírus-járvány korábban soha nem látott módon rendítette meg a légi közlekedést, sok európai társaságot csak a masszív állami pénzek mentettek meg a csődtől.

A helyzet nem túl rózsás,

ismerte el Sorin Grindeanu jelenlegi szállításügyi miniszter. Szerinte a légi társaság csak akkor menthető meg, ha folytatja az Európai Bizottságnak tett vállalását az átszervezésről.

Nem seperhető a szőnyeg alá, hogy a TAROM bajban van – mondja. Ha nem teljesíti lépésről lépésre az átszervezési tervet, ugyanarra a sorsra jut, mint nagyon sok más nemzeti légitársaság Európában, végleg lehúzhatja a rolót. Átmeneti megoldás nincs. Az egyik követelmény egyébként, hogy az alkalmazottak 90 százaléka navigációs személyzet legyen, és ne háttérszemélyzet. A miniszter szerint kis túlzással jelenleg éppen fordítva áll ez az arány.

Az Európai Bizottság 1,9 millió euró támogatást hagyott jóvá a TAROM számára,

hogy ebből fedezze a Covid-19 miatti kieséseket. A légi társaság az utóbbi hónapokban kezd magához térni: áprilisban 160 ezren utaztak menetrend szerinti járataikon, további 20 ezren a charter járatokon. Ez 142 százalékos növekedést jelent a tavaly áprilishoz képest. A fennmaradás tehát csak azon múlik, mennyire észszerűen költik el az újabb mentőövet (remélhetőleg nem hűtőmágnesekre megy majd el).

A vasút szállítási részlege kapcsán hasonló drasztikus lépésekre van szükség. Grindeanu kifejtette,

Románia 11 éve próbálja átverni az Európai Bizottságot mindenféle megoldásokkal,

Hirdetés

így jutottunk a mostani állapotokhoz. Itt az ideje, hogy valamelyik megoldás mellett végérvényesen letegyék a voksukat: vagy felszámolják és újraszervezik az állami vasúti szállítást, vagy átadják a terepet egy másik operátornak, amilyen a Rofersped.

Köztudott, hogy nagyon sok pénzre lenne szükség ahhoz, hogy valami változzon az utasszállítás minőségén. Ha már befektetésekre alig jut, legalább az alkalmazottak szakszervezeteinek sikerült 10 százalékos fizetésemelést kialkudniuk, emellett 20 lej értékű ebédutalványokat is kapnak június 1. és november 30. közötti időszakra. Több mint 11 ezer alkalmazottat érint a döntés.

A vasúttársaság azzal indokolja az emelést, hogy nőtt a személyzet munkájának produktivitása, megfontoltabban használják fel az erőforrásokat, illetve optimalizálták a nyersanyagok felhasználását is. Belekötni nem lehet ebbe az indoklásba.

Hirdetés