Ki nyeri a foci-Eb-t? Elmegy-e Bukarestben az áram? Itt vannak a Főtér tuti jóslatai

Komoly futballszakemberekhez illően elővettük a kristálygömböt, kártyát vetettünk, sőt, még Delphoiba is elzarándokoltunk: a Főtér focirajongó szerkesztői precízen megjósolják, mi várható az Európa-bajnokságon.

Hirdetés

Miért lesz különleges ez az Európa-bajnokság?

Balogh Levente: Nem tudom, mi lehetne különlegesebb annál, mint ha egy Euro 2020-nak nevezett rendezvényt 2021-ben tartanak meg. Az ok mindannyiunk előtt ismert, a mikroszkopikus méretű vírus tavaly nem csak a sztárcsapatokat focizta le a pályáról, hanem az egész világot, UEFA-val, NOB-bbal együtt. Mostantól azonban hátha tényleg a normalitás fokozatos visszatérését ünnepelhetjük az Eb-n is. Na és persze az sem utolsó, hogy ezúttal nem egy vagy két, hanem összesen 11 rendező országban fociznak az aranylábú srácok. Köztük Budapesten is, ahol külön öröm, hogy a házigazda válogatottja is pályára léphet.

Boros Miklós: Mert a speciális körülmények speciális megoldásokat követelnek, és nem a legjobb, hanem az ezekhez legokosabban alkalmazkodó csapatok lesznek sikeresek.

Gyergyai Csaba: Persze izgalmas kísérlet, hogy több helyszínen zajlanak a meccsek, de számomra a magyar válogatott jelenléte miatt különleges, nem beszélve arról, hogy két csoportmeccset hazai pályán játszik a Rossi-csapat – gondoljunk csak bele, erről pár évvel ezelőtt álmodni sem mertünk.

Az éjjel soha nem érhet véget! Csodákra lesz szükség, fiúk!

Melyik csoportmeccset várod a legjobban és miért?

B.L: Az F csoportból bármelyiket. Hiszen halálcsoport ide vagy oda, mégis ez a mi csoportunk.

B.M.: Június 18-án, Anglia–Skócia a Wembleyben – ennél töményebb focihagyomány és rivalizálás nincs a világon. Ahogy a skót futball-legenda, Gordon Strachan mondta: köztük nem létezik barátságos mérkőzés.

GY.CS.: A halálcsoport minden összecsapása komoly lesz, nem kérdés, hogy ezeket várom leginkább. A bukarestieket a legkevésbé.

Melyik topcsapat bőg majd le látványosan?

B.L.: A közvetlenül az Eb előtt beütött koronavírus-mizéria akár meg is roppanthatja a spanyolokat. De hát a jelenlegi járványhelyzetben ez az Eb alatt is előfordulhat bármelyik sztárgárdával.

B.M.: Az olasz vagy a spanyol. Előbbit rettenetesen túlértékelik a közel három éves veretlenség miatt, csakhogy ezt úgy érték el, hogy topcsapat ellen nem játszottak, utóbbiból pedig kiöregedtek a klasszisok és a koronavírus pont a felkészülés végén csapott oda nekik.

GY.CS.: Az angolok évtizedek óta úgy futnak neki minden világversenyeknek, hogy na most aztán így meg úgy, ezúttal ők majd megmutatják a világnak. Papíron ismét erős kerettel érkeznek az Eb-re, de attól tartok, ezúttal sem sikerül nagy dolgokat véghez vinni.

Ki lesz a legjobban túlteljesítő kis ország?

B.L.: Ki tudja, Skócia akár még okozhat meglepetéseket.

B.M.: A két újonc közül a macedónok valamivel könnyebb sorsolást kaptak, mint a finnek, de bármelyikük is jutna tovább csoportjából, hatalmas bravúr lenne. Más kiscsapat nem jutott ki az Eb-re, a középcsapatok közül a csehekre érdemes figyelni.

GY.CS.: Ami a szívemen, a számon – természetesen Magyarország.

Hogyan teljesít majd a magyar válogatott?

B.L.: Legendás optimizmusom és a nemzeti tizenegy iránti feltétlen lojalitásom ellenére is kimondottan nagy eredménynek tartanám, ha egy, ne adj Isten, akár két pontot is meg tudnánk csípni a németek, a franciák és a portugálok ellen. Realitásnak a csoport negyedik helyét tartom, a harmadik már kimondottan jó eredmény lenne. Az egyenes kieséses szakaszba való továbbjutás pedig lényegesen nagyobb bravúr lenne a négy évvel ezelőttinél, egyenesen csodaszámba menne.

B.M.: Akármilyen jó edző is Marco Rossi, ebből a csoportból még az egészséges Szoboszlaival és Kalmárral sem nagyon lehetne továbbjutni. Ha a három topcsapat közül csak egytől pontot lopnak a fiúk, már az is túlteljesítés.

GY.CS.: Nikolics mondta pár napja, hogy úgy érzi, csapatként erősebbek vagyunk, mint négy évvel ezelőtt. Ennél nehezebb csoportot nem is kaphattunk volna, de hinnünk kell a csodákban. Amúgy borzasztóan sajnálom, hogy Szoboszlainak ki kell hagynia az Eb-t, hatalmas érvágás a hiánya.

Ki lesz az első kirúgott edző az Eb után (vagy akár már közben)?

B.L.: Joachim Löw kapcsán régóta köztudott, hogy az Eb-vel lezárul a Jogi-korszak a Nationalelfnél. De hát bármelyik, a tornán nagyot bukó válogatott szövetségi kapitánya arra eszmélhet majd, hogy a szövetség vezetése már kötözi is az útilaput a talpára.

Hirdetés

B.M.: Roberto Martineznek illene már nyerni valamit a belgák brutális keretével, ismét a legjobb nyolc között kiesni pedig irtózatos bukás lenne számára.

GY.CS.: Na jó, ez nehéz. Akkor a következetesség jegyében: Gareth Southgate.

Ki nyeri az Európa-bajnokságot?

B.L.: Bár 1990 óta közutálatnak örvendek ismerőseim körében németrajongásom miatt, most sem hazudtolom meg magamat: Németország.

B.M.: Ha képesek olyan koncentráltan és fegyelmezetten focizni, mint a 2018-as világbajnokságon, akkor nem kérdés, hogy a franciák, mert a csapatuk szinte változatlan, és Kylian Mbappé csak még jobb játékos lett azóta.

GY.CS.: A franciák. Ha két külön csapattal szerepelhetnének az Eb-n, mindkettő esélyes lenne a bajnoki címre. Bivalyerős a keret, összeszokott gárdáról van szó, nagyon meglepődnék, ha nem ők vinnék haza a serleget.

A világbajnok franciák a legesélyesebbek a fogadóirodák szerint is

Ki lesz a gólkirály?

B.L.: Cristiano Ronaldóban még mindig benne lehet annyi kakaó, hogy ő.

B.M.: Harry Kane a világon elsőként megcsinálja a vb+Eb duplázást.

GY.CS.: Kylian Mbappé (vagy Szalai Ádám, kac-kac).

Ki lesz a legjobb játékos?

B.L.: Névre nem tippelnék, de szerintem német. Vagy francia. Vagy portugál. Esetleg belga.

B.M.: Nehéz megjósolni, de az UEFA hagyományait ismerve a döntőt elvesztő csapatból fog kikerülni. Legyen mondjuk a portugál Bruno Fernandes.

GY.CS.: N’Golo Kanté vagy Kylian Mbappé, mindketten elképesztőek.

Milyen teljesen előreláthatatlan esemény fog bekövetkezni az Európa-bajnokságon?

B.L.: Magyar Eb-cím. Na jó, ez nagyjából azzal lenne egyenértékű, mint ha a koronavírus egyszer csak érthető, emberi nyelven megszólalna, közölné, hogy az Alfa Centauri egyik bolygójáról jött, eddig tartott az emberiség tesztelése, és megkérne, hogy vigyük a vezetőnkhöz. Az viszont megtörténhet, hogy valamelyik teljesen outsidernek tartott csapat elődöntőig, sőt akár döntőig menetel.

B.M.: Angol-magyar döntő a Wembleyben, 3-6-os végeredménnyel, a nagykárolyi Kovács István bíráskodása mellett.

GY.CS.: Valamelyik bukaresti meccsen elmegy az áram. Vagy akkora dugó lesz a városban, hogy a szurkolók nem jutnak el a stadionig időben.

Hirdetés