Ki ne lenne űrhajós havi 10 ezer euróért? Romániából is sokan próbálkoznak elcsípni egy asztronauta állást

Mindössze 22 ezer másik űrhajós-jelöltet kell lekörözni az Európai Űrügynökség hatlépcsős kiválasztási folyamatában...

Hirdetés

Annak, aki már gyerekként is arról álmodozott, hogy egyszer űrhajós lesz, de pechére nem valamelyik űrnagyhatalom területén született, óriási lehetőséget jelent, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) tizenegy év után először űrhajósokat toboroz. Huszonöt ország 22 589 asztronautája jelentkezett a néhány állásra, köztük található 255 román állampolgár is (199 férfi és 56 nő).

Reálisan nézve elég kevés az esélye annak, hogy ekkora túljelentkezés mellett elcsípjenek egy helyet, főleg annak fényében, hogy elég komoly követelményeknek kell eleget tenni. Az sem vet túl jó fényt a romániai jelentkezőkre, hogy Románia az első tagállam az ESA 45 évnyi fennállása óta, mely kapcsán felmerült a kizárás lehetősége, olyan prózai okok miatt, mint a tagdíj befizetésének elmulasztása.

Az ESA legfeljebb tíz űrhajóst alkalmazna. Akinek nem jön össze, az még reménykedhet egy tartalékosi állásban. További negyven személyt keresnek a tartalékosokat kiegészítő csapatba, ugyanakkor az is említésre érdemes, hogy egy testi fogyatékossággal élő asztronautát is beválogatnának, akinek a segítségével megvizsgálnák, milyen körülmények között repülhetnek a mozgásban korlátozottak a Nemzetközi Űrállomásra. Erre a lehetőségre tíz román jelentkező csapott le.

A kalandvágyáson túl a több mint 22 ezer jelentkezőre az is motiválóan hathatott, hogy az ESA űrhajósa havonta akár 10 ezer eurót is megkereshet.

A kiválasztási folyamata egyébként hatlépcsős, és 2022 októberéig tart.

Hirdetés