A kép Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjéből származik.

Ki engedte ki a kutyákat?

Az embereknek normalitást, jóérzést, tiszteletet és átláthatóságot ígértek, de nepotizmust, szinekúrákat és uralkodói lekezelést adtak nekik.

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a Libertatea oldalon megjelent cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Vannak olyan mindenevő vadállatok, melyek talán sohasem tapasztalhatják meg a friss, vérző hús ízét. Meglehet, hogy egész életükben dögökkel táplálkoznak és nincs alkalmuk a meleg vér ízét érezni az ízlelőbimbóikkal. De abban a pillanatban, hogy felfedezik ezt az ínyencséget, többé nem tudnak betelni vele.

Vannak veszélyesnek tartott, vagy potenciálisan veszélyes kutyafajták. De békés légkörben, felelősségteljes emberek, nem pedig kutyaviadalokon meggazdagodni törekvő eszetlenek által felnevelve az ezekből a látszólag vérszomjas fajtákból származó példányok szelíd, hűséges és rendkívül jóindulatú kutyáknak bizonyulnak. De ha már kiskorukban arra nevelik őket, hogy gonoszak legyenek, kiharapjanak az ellenségből, ne eresszék az ellenfelet, amíg ki nem múlt, akkor így cselekednek majd egész életükben, amíg más állatok véres agyarai között ki nem szenvednek, melyeknek szintén véletlenül kétlábúaknak születettek torzították el a sorsát.

A tömeg a legkegyetlenebb fenevad, amellyel az egyén valaha is találkozott.

Míg a mitológiai Medúzának több tucat vagy száz kígyó volt a fején hajszálak helyet, míg a román mesék sárkányainak három, hét, kilenc vagy tizenkét feje volt, a tömegnek akár több tíz- vagy százezer lehet. És ha már egyszer feltüzelték a tömeget, ha már egyszer megtanították neki, hogy vért keressen, irracionálisan harapjon és tépjen, hogy megszerezze, akkor vállalni kell, hogy soha többé nem tér vissza a raw-vegan étrendhez.

Aki azt képzeli, hogy képes ellenőrizni a tömeget, hogy fel tudja tüzelni, de utána le is tudja állítani, az ugyanolyan ostoba, mint az, aki azt hiszi, hogy képes lemeztelenített felsőtesttel megállítani egy lavinát. Ha elég felelőtlenek voltunk és felpiszkáltuk a fenevadat, ha arra idomítottuk, hogy harapjon, belemélyessze az agyarait a prédába és széttépje, akkor két dologról kell megbizonyosodnunk: elég friss táplálék van a raktárban és főleg ne fordítsunk neki hátat, amikor még csupa vér vagyunk.

A fenevadat 2014 óta folyamatosan uszítják,

frissen kimetszett húscafatokat lobogtatnak a szemei előtt, leküzdendő célpontokat jelölnek ki neki. Több tízezer hegyes agyarú fej volt a köztereken, több százezer marcangoló fej az online médiában. Nem lakhatott jól és soha nem is lakhatott volna jól csak Dragnea politikai hullájával. Többet akartak és többet ígértek nekik.

Hirdetés

Először is az elvek és a jogállamiság tiszteletben tartását, a demokrácia teleormani iga alóli felszabadítását ígérték nekik. Normalitást, jóérzést, tiszteletet és átláthatóságot.

Alig három hónap alatt nepotizmust, szinekúrákat, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus, továbbá a Velencei Bizottság és a GRECO ajánlásainak megsértését, uralkodói lenézést,

kormányzati káoszt, leszaromot és semmibe vételt adtak nekik.

Ez hiba volt. A vérszomjas húsevővé változott mindenevő már nem nyel le bármit. Egy ideig képes éhezni, de annál nehezebb lesz féken tartani, ahogy egyre közelebb érzi majd a friss vér ismerős szagát.

Ki engedte ki a veszélyes, agresszív kutyákat a ketrecből? Már nem is fontos. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki képes lesz majd úgy visszatuszkolni őket, hogy nem tépik szét.

Hirdetés