Két közalkalmazott új műfajt teremtett a kenőpénzek világában: az első „spága” programját

Fiatal gazdák pályázhattak vissza nem térítendő támogatásra, csakhogy a pénz felét elnyelte a hivatali korrupció mohósága.

Hirdetés

A fiatal mezőgazdasági termelők számára fontos pályázaton élősködött a finanszírozásért felelős két illetékes ügynökség egy-egy vezetői pozícióban lévő közalkalmazottja Tulcea megyében. A pályázóktól az elnyerhető összeg felét követelték, azt a látszatot keltve, hogy

ha nem fizetnek, akkor támogatási kérelmük nem részesülhet kedvező elbírálásában.

A korrupcióellenes ügyészek szerint az eljárás az volt, hogy az első gyanúsított, Niculina Mirea (a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, röviden APIA Tulcea megyei koordinátora) egy tanácsadóhoz irányította a fiatal gazdákat. A tanácsadó összeállította a tutibiztos pályázati dokumentációt, amit később leadtak a Tulcea Megyei Vidékfejlesztési Beruházásokat Finanszírozó Ügynökségnek (OJFIR).

Itt jött képbe a második gyanúsított, Irina Manole, aki a közvetlen kifizetések osztályának vezetőjeként egyengette a pályázatok útját a kedvező elbírálás felé. Mindezért a szolgáltatásért tehát

az elnyert összeg 50 százalékára tartottak igényt.

Niculina Milea beismerő vallomást tett az ügyészségen, és vádalkut kötött az ügyészekkel. A másik nő vádiratából viszont kiderül, egy alaposan átgondolt szisztémában működtek közre. Sőt, attól sem riadtak vissza, hogy rábeszéljék a mezőgazdaságban nem jártas, de a feltételeknek megfelelő fiatal vállalkozókat arra, hogy pályázzanak a Fiatal Gazda Program keretében.

Az egyik tanú szerint amint megérkezett a számlájára a 146 ezer lejes támogatás, Niculina Mirea azonnal hívogatni kezdte, hogy mihamarabb megszerezze a 70 ezer lejt a közbenjárásáért. Némi huzavona után a tanú beadta a derekát, és elvitte a kért összeget a megbeszélt helyre. A DNA akkor csapott le, miután a másik nő, Irina Manole is átvette a részét.

Röviden: így lett a Fiatal Gazdák Programjából az Első „Spága” programja Tulcea megyében.

Hirdetés