Két hét után ismét átléptük a háromezres napi esetszámot országos szinten

Kolozs megye – ha így halad – nehezen maradhat tartósan a sárga forgatókönyves megyék között. Friss hír, hogy mostantól lehet jelentkezni az AstraZeneca oltásra.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában 3048 új koronavírus-fertőzést regisztráltak országszerte. Kereken két héttel ezelőtt volt legutóbb ilyen magas az esetszám, azóta legfeljebb alulról súroltuk a háromezret. Ez azzal áll összefüggésben, hogy ismét megnyomták a tesztelést: 26 187 RT-PCR-tesztet és 7597 antigén gyorstesztet végeztek el. A pozitivitási ráta 8,96%-on áll.

Kedd reggeltől szerda reggelig 79 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal. Három elhunyt mindössze a harmincas éveiben járt. Négy kivétellel mindannyian más betegségben is szenvedtek.

A kórházakban jelenleg 7233 fertőzöttet ápolnak, 955-en intenzív terápiás ellátásban részesülnek. Keddhez képest nőtt a súlyos betegek, de csökkent a kórházi ápoltak és az elhunytak száma is.

A lakosságarányos fertőzési ráta ismét három ezrelék fölé kúszott Máramaros megyében, ugyanakkor Temes megye is e fölött tartja magát már egy jó ideje (sokkal több tesztet végeznek, mint az országban bárhol). Kolozs megye, illetve Kolozsvár épp hogy kezdi megszokni, hogy sárga forgatókönyv szerint működhet, de a jelek szerint ez nehezen lesz tartható huzamosabb ideig. Kedden 415, szerdán 219 új esetet regisztráltak, és sokak szerint ez nem véletlen.

Hirdetés

Időközben a hatóságok közölték: beindult az előjegyzés az AstraZeneca oltásra. Naponta 10 800 vakcinát tesznek elérhetővé az ország 180 új központjában. Jelenleg a kettes kategóriába sorolt személyek jelentkezhetnek, közülük is csak a 18 és 55 év közöttiek. Szabad időpontok február 15 és március 6 között foglalhatóak. A második, emlékeztető vakcina beadása az AstraZeneca esetében 56 nappal az első után esedékes. Jelentkezni a háziorvosnál, online vagy a  021/414.44.25-ös telefonszámon lehet.

Hirdetés