Két és fél millió euró támogatást kap helyi költségvetési forrásokból a Kolozsvári U focicsapata 

Egy sztárfocista heti fizetésével megegyező összeget utaltak tévedésből egy Gorj megyei csendőrnek, aki humoránál volt a nem mindennapi összeg láttán. Közel tizenegymilliárd lej nyugdíjat folyósított az állam márciusban.

Hirdetés

Aranyeső a csapatomra  

Szombaton jelentette be Emil Boc, hogy újabb városvezetői mandátumra pályázik a június 9-i helyhatósági választásokon. Köztudomású, hogy a polgármester szívében bérelt helye van a Kolozsvári U focicsapatnak, amelyet minden évben alaposan megtámogatnak a helyi költségvetésből, hogy aztán rendre lemaradjanak a felsőházi rájátszásokból.  

Idén sem történt másként, amit annyira zokon vett Emil Boc, hogy autentikus fotelszurkoló módjára a Facebookon osztotta ki Petrolul Ploieşti csapatát, amiért azok képesek voltak elveszíteni a Sepsi OSK elleni mérkőzést, így az U maradt alul a felsőházi helyekért zajló szoros versenyfutásban.   

Az életszínvonal-emelésben világbajnoki babérokra törő kolozsvári bíró milyen is lehetne a választási évben, mint nagylelkű, adakozó, ezért bármenyire is vacak teljesítményt nyújtott a kedvenc csapata, a kolozsvári városi tanács úgy döntött, hogy minden eddiginél több pénzzel, 12 millió 250 ezer lejjel támogatja a sétatéri alakulat 2024-es költségvetését.  

Hogy mennyi? Jól olvasta, mintegy 2 és fél millió euró közpénzt utalnak a Superliga kilencedik helyén tanyázó sportegyesület számlájára, hogy minden egyes érintett a tudatában legyen annak, kinek van megfelelő kapcsolata a bőségszaruval. A hosszútávú, kiszámítható és bőséges finanszírozás minden szervezet esetében létfontosságú, Emil az Életszínvonalemelő pedig félreérthetetlenül megüzente, rá mindig lehet számítani, csak az egyesülethez bármilyen módon is kötődő kolozsváriak üssék a pecsétet megfelelő helyre június második vasárnapján. A sporttámogatásokról szóló helyi tanácsi határozatot hétfőn fogadják el.  

A tizenhárom szervezetet tartalmazó lista második és harmadik helyezettje utcahosszal lemaradva kullog az U mögött: a Clubul Sportiv Universitatea 3 és félmillió lejt, míg az Asociația Club Sportiv U-BT 2 millió 600 ezer lejt juttatnak a helyi költségvetésből.  

A kollégái fizetését is megkapta egy Gorj megyei csendőr  

Háromszázezer euróval a számláján ébredt a fizetésnapon egy Gorj megyei csendőr, míg több száz bukaresti kollégája hiába várta az sms-értesítést a banktól, nem érkezett a havi árenda.  

A pénzesőre virradó rendfenntartónak nem volt tudomása nagyszabású fizetésemelésről, így megőrizte a hidegvérét a pénzösszeg láttán, mi több, egy a csendőrséget népszerűsítő imázsvideót is közzétett a közösségi médiában. A felvételen arról beszél, hogy miért éri meg jelentkezni csendőrnek, hisz az egyik hónapban egy Lamborghinit, a másikban egy jachtot lehet venni a fizetésből. 

A bukaresti csendőrség közölte, egy elektronikus fájl feltöltése és visszakeresése során bekövetkezett technikai hiba miatt utalták egy egész egység fizetését egyetlen alkalmazott számlájára, de a problémát orvosolták. A hoppon maradt csendőröknek azt ígérték, hogy legkésőbb április 15-ig hozzájutnak a fizetésükhöz.   

Hirdetés

A fővárosi csendőrség állományához tíz csendőrdandár tartozik, mintegy négyezer alkalmazottal.  

Közel ötmillió nyugdíjas van Romániában 

Mintegy 4,752 millió nyugdíjast tartottak nyilván Romániában március végén, az átlagnyugdíj 2247 lej volt – derül ki az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) vasárnap közzétett adataiból. A nyugdíjasok száma 3890-nel kevesebb, mint egy hónappal korábban. A nyugdíjkiadások teljes összege az év harmadik hónapjában 10,68 milliárd lejre rúgott.  

A márciusban nyilvántartásban lévő nyugdíjasok közül 636.266-an dolgoztak korábban a mezőgazdaságban, az átlagnyugdíjuk 637 lej volt.   

Az állami nyugdíjrendszerben nyilvántartott személyek közül 3.812.232-en jogosultak teljes öregségi nyugdíjra, közülük 2.189.608-an nők. Az átlagnyugdíj ebben a kategóriában 2505 lej volt.  

Idén márciusban 5089 személy részesült előrehozott öregségi nyugdíjban (az átlagnyugdíjuk 3156 lej volt), 88.869 személy részlegesen előrehozott nyugdíjban (az átlagnyugdíj 2302 lej volt) és 394.470 személy rokkantsági nyugdíjban (az átlagnyugdíj 961 lej volt). 

A jelzett periódusban 451.769 személy részesült túlélő hozzátartozói nyugdíjban (az átlagnyugdíj 1176 lej), és 119 nyugdíjas kapott szociális segélyt (átlagosan 531 lejt).  

Hirdetés