Illusztráció / Pixabay

Készpénzzel fizet az online rendelt cuccokért? Az adóhatóság is beleüti az orrát a tranzakcióba

A futárcégek közreműködésével buktatnák le az online üzletelő adókerülőket. Adatvédelmi törvényt állítólag nem sért, hogy ehhez megszerzik a készpénzes kifizetések adatait.

Hirdetés

Elsőre érthetetlennek tűnt, miért is akarja a kormány arra kötelezni a futárcégeket, hogy szolgáltassák ki az Országos Adóhatóságnak az online megrendeléseiket készpénzzel (utánvétellel) kifizető ügyfeleik adatait, olyan sejtelmesen beszélt erről Dan Cărbunaru kormányszóvivő. Aztán szerencsére az adóhatóság megosztott pár részletet az elfogadott rendeletről, így megtudhattuk, hogy azok beazonosítására irányul, akik online kereskedelemmel foglalkoznak, de megpróbálják kikerülni az adózást, illetve csalnak az illetékekkel. Tehát tulajdonképpen a vásárlók védelmét szolgálja, hiszen nekik az az érdekük, hogy legális üzletet kössenek a pénzükért.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy nem sérti-e az adatvédelmi szabályokat a készpénzes tranzakciók adatainak kiadása, aggodalomra állítólag semmi ok, hiszen a tervezetet minden illetékes minisztérium, a törvényhozási tanács és a Személyes Adatok Kezelését Felügyelő Országos Hatóság is jóváhagyta, mielőtt a kormány elé került volna. Az adóhatóság nem adhatja tovább az adatokat, melyeket csak a hatékonyabb adóbehajtáshoz használnak fel.

A kormány szerdán a bruttó minimálbér plusz adóterhek nélküli emeléséről szóló rendelet elfogadásával együtt zöld utat adott az adóhatáságnak a futárcégektől származó adatok begyűjtésére. Már csak arra kell várni, hogy a rendelet megjelenjen a Hivatalos Közlönyben.

Hirdetés