Képzelje, a parlament véletlenül csinált valami hasznosat: befagyasztotta az elszállt energiaárakat

És a téli számlák állami kompenzációjának mértékét is leszögezték. Tudja, mennyit fog törleszteni ön helyett az állam?

Hirdetés

A parlamenten már átment, és már csak Klaus Iohannis aláírására vár az energiaárak befagyasztásáról, és a megnövekedett számlák állami kompenzációjáról szóló törvény. Mint ismeretes a dolgok roppant szerencsétlen egybeesése miatt egész Európában brutálisan megdrágult az elektromos áram és a gáz, és ennek már olyan mellékkövetkezményei is vannak nálunk is, mint ami most Temesváron történik. Az EU több tagállama is állami segítséget nyújt a lakosságnak a téli számlák kifizetéséhez, ezt az utat választotta Románia is.

Az új törvény értelmében az országban egyetlen szolgáltató sem adhatja 1 lej/kWh-nál drágábban az elektromos áramot, 1000 kWh földgázt pedig maximum 250 lejért lehet értékesíteni. Emellett az állam a villanyáram esetében kilowattonként 0,29 lejjel száll be a fogyasztók számláiba, a földgázszámláknak pedig a 33%-át törleszti, ha az illető háztartás fogyasztása nem lép át egy bizonyos küszöbértéket.

Ez az érték villanyáram esetében a törvényben szereplő 5 hónap alatt (2021. november 1–2022. március 31.) nem lehet több, mint 1650 kWh, földgáz esetében pedig nem haladhatja meg az 1100 köbmétert.

Ezeket a küszöbértékeket elvileg úgy állapították meg, hogy magasabbak legyenek egy átlagos hazai háztartás átlagos téli fogyasztásánál. A kormány arra számít, hogy a támogatásban körülbelül hatmillió romániai család fog részesülni.

A támogatás megítélése egyébként automatikus, nem kell hozzá külön kérvényt benyújtani, a számlákon már a kompenzált értékek jelennek meg, vagyis az az összeg, amit önnek kell kifizetnie az állami hozzájárulás után.

Hirdetés