Kényszerleszállás Temesváron hamis bombariadó miatt és más pénteki hírek

Elektromos buszokkal akarnak menni egy faluba, ahol nincs villanyhálózat. Szelídgesztenyéket ültetnének egy székelyföldi faluban a medvék megfékezéséért.

Hirdetés

Temesváron hajtott végre kényszerleszállást egy lengyel-egyiptomi repülőjárat

Mit meg nem tesz az ember, ha úrrá lesz rajta a kétségbeesés! És persze, ha szorult bele egy kis furfang, meg a zsebébe egy-egy ,,jó” ötlet. Egy lengyel állampolgár élt is ezzel a lehetőséggel, miután lekéste a repülőt.

Ezzel eddig semmi gond nincs: megtörténik, hogy valaki lekési azt a járatot, amire jegyet vett. Ilyenkor általában azt szokás tenni, hogy az információs irodánál érdeklődünk, mikor is indul a következő járat abba az irányba, amerre utazni szeretnénk, vagy értesítjük a légitársaságot veszteségünkről. Lengyelünk azonban nem így tett: a Wroclawból (szülőhazája) Hurgadába (Egyiptomba) tartó charter járat lekésése után betelefonált, hogy a repülőn márpedig robbanóanyag található.

A gép már Szerbia légterében volt, amikor a hívás beérkezett, az ijedelem közepette (érthető okokból) pedig kényszerleszállást hajtott végre Temesváron – a tegnapi nap folyamán. Az incidenst követően az utasokat egy éjszakára el kellett szállásolni a bánsági város egyik hotelében, mivel a kényszerleszállást követően vizsgálatot kellett tartani a gép fedélzetén. Nyilvánvalóan semmilyen bomba nem volt a repülőn – s mint kiderült, a furfangos lengyel utas csupán azért értesítette a hatóságokat, mert azt szerette volna, hogy a gép forduljon vissza és ő is felülhessen rá. Nem kell ismertetnünk a farkast kiáltó juhász történetét a kedves olvasókkal, ugye?

Vajon meg lehet-e fékezni szelíden a medvéket egy kis szelídgesztenyével?

Székelyudvarhely mellett, Felsőboldogfalván április 20-án, szombaton szelídgesztenye-csemeték ültetését tűzték ki célul: a helyi református egyházközség egyik területén szelídgesztenyefa levél alakzatban, szétszórva fogják elültetni őket, mégpedig a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Zöld lábnyom projektjének keretében.

A szelídgesztenye képes ezernél is több évig elélni, a kaláka célja pedig pont az, hogy a következő századokra is jusson élelem a fa termésének formájában. Az ehető gesztenyét nem csak az emberek szeretik (például sütve), hanem az állatok is – az akció nem titkolt célja, hogy megfékezze a medvék jelenlétét lakott területeken és élelmet biztosítson a különböző állatfajok számára, amint arról az Agerpres is beszámolt.

Hogy a medvék be fognak-e járni a lakott területekre a csemeték ültetése után, az nem tudható. Az viszont biztos, hogy nagyon sok év fog még eltelni addig, ameddig ezek a fák bőséges termést hoznak.

Egy moldvai kisváros elektromos buszokat vásárolt, hogy egy elektromos hálózat nélküli faluba is el lehessen velük jutni…

A szekeret a lovak elé stílusban járt el Flămânzi polgármesteri hivatala a nagy újítási hajrában: elektromos buszokat vásárolt, hogy azokkal utazni lehessen a környező falvakba. A buszok 100 km-es távot tudnak megtenni egy feltöltéssel.

Hirdetés

Flămânzi (Éhesek? – a szerk.) városa Botoșani megyében igen közel fekszik egy Balta Roșie nevű mikroszkopikus faluhoz, amelynek 50 lakója van. Inkább tanya, mint falu, és hát hiába vagyunk EU-tagország, mert ide bizony nincs bevezetve a villany, és a legközelebbi villanyoszlop 3 km-re található a településtől.

Az emberek elmondták, hogy ugyan kaptak napelemeket áram generálásához, ezt a telefonokhoz használják, de hát a mosógéphez, televízióhoz, villanykörtékhez generátort kell üzemeltetniük – az úthálózat pedig hagy még kívánnivalót maga után, hogy finoman fogalmazzunk. Magyarán: a falu lakói még a buszmegállóig is nehezen jutnak el.

A szóban forgó város polgármestere erre széttárta a karjait és megígérte, hogy a buszhálózat el fog jutni az áram nélküli faluig is, de sajnos „bizonyos megelőző felmérések szerint elég nagy költségekkel járna” az áram bevezetése a faluba. Aztán mégjobban széttárta a karjait: „Ha találunk egy finanszírozási lehetőséget, nem tudom, kormányzati vagy európai, természetesen az elektromos infrastruktúrát is megcsináljuk ebben a faluban. Tudni kell, hogy nem ez az egyetlen falu, ahol nincs áram. Vannak más területek is, ahová sajnos nem jutott el az elektromos hálózat”.

 

Hirdetés