Kár volt azt hinni, hogy rendeződött a marosvásárhelyi katolikus iskola ügye

Bírósági ítélet semmisítette meg az iskolát megalapító rendeletet. Mindez arra emlékeztet bennünket, hogy kisebbségi kérdésekben soha semmit nem lehet biztosra venni Romániában.

Hirdetés

Tavaly augusztusban úgy tűnt, hogy sikerül pontot tenni a 2016 óta tartó hercehurca végére miután az oktatási minisztérium rendelete révén ismét megnyithatta kapuját a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium. Az első intő jel arra, hogy korai még hátradőlni áprilisban érkezett: néhány nem túl magyarbarát szervezet – a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) – valamint az Unirea Főgimnázium, és annak szülői munkaközössége beperelte a tanügyminisztériumot, mert szerintük törvénytelen volt az iskola újraalapítása.

Pénteken kiderült: el is érték a céljukat, a Marosvásárhelyi Táblabíróság pénteken első fokon érvénytelenítette a rendeletet. A romániai bíróságok portálján közöltek értelmében három olyan, 2018-ban hozott miniszteri rendeletet semmisítettek meg teljesen, amely az iskolára vonatkozik, egy negyediket pedig csak részben, amelyik az iskolára is vonatkozik.

Az MTI-nek Tamási Zsolt azt mondta, nem tartja kétségesnek, hogy az intézmény fellebbez az ítélet ellen. Erre 15 nap áll még a rendelkezésre.

A per egyik indítója, Marius Pascan marosvásárhelyi parlamenti képviselő (PMP) korábban vehemens nyilatkozatokat tett az ügyben. Szerinte a gimnáziumot a kormánykoalíció pártjainak „aljas politikai cinkosságával”, Budapest megrendelésére és nyomására hozták létre.

A magyar kormány 2017 szeptemberében Románia OECD-csatlakozása elleni vétóval érte el, hogy a PSD-kormány rendezze az iskola helyzetét, ami meg is történt, de amint most kiderült, nem bizonyult végleges megoldásnak.

Hirdetés