Fotó: a kolozsvári városháza Facebook-oldala

Jó tudni, mi a teendő akkor, ha éppen az oltás előtt kapjuk el a koronát

Egyáltalán mennyit kell várni a gyógyulás után a vakcináig?

Hirdetés

Nem túl szerencsés helyzet, ha az ember már egy oltási időponttal a zsebében, esetleg az első oltás után kapja el a koronavírust, de minden lehetséges forgatókönyvre van megoldás. Nyilván a vakcina típusától is függ, hogy mikor mi a teendő.

Ha már megkaptuk az első oltást és ezt követően betegedtünk meg, akkor két forgatókönyv lehetséges:

  • amennyiben meggyógyulunk a második dózisig, akkor semmi más dolgunk nincs, mint a tervezett időpontban felkeresni az oltóközpontot,
  • amennyiben a második időpont pillanatában még fertőzöttek vagyunk, akkor a második dózist el kell halasztani, a Pfizer/BioNTech esetében 42 nappal, a Moderna esetében 35 nappal, az AstraZeneca esetében három hónappal az első dózistól számolva.

Ez utóbbi esetben kötelesek vagyunk értesíteni az oltóközpontot a fennálló helyzetről, újabb időpont igénylésére azonban nincs szükség. Ez ráér a gyógyulás után. Az oltási platformon kérni lehet egy új időpontot, de ez csak ugyanazon oltóközpontban lehetséges, ahol az első dózist is megkaptuk.

A tünetmentes fertőzöttekre ugyanaz a szabály érvényes, mint a tünettel rendelkezőkre: meg kell várják, míg negatív lesz a teszteredményük, csak ezután kaphatják meg az első vagy a második dózist.

A koronavírus-fertőzésen tünetmentesen túlesett személyeknek mindeddig azt javasolták, hogy várjanak legalább egy hónapot az oltás előtt, a szervezetükben amúgy is jelen vannak már az antitestek, melyek egy ideig meggátolják az újrafertőződést. Mivel jelenleg már nincs hiány a vakcinákból, az oltást már csak a gyógyulás feltételéhez kötik.

Hirdetés