„Jó napot, egy deci volt a kettes kútnál!” – elkezdődött a szívatás a benzinkutakon

Aprópénzes fizetéssel, jelképes tankolással tiltakoznak országszerte az üzemanyagok drágulása miatt.

Hirdetés

Egy lejre, ötven banira vásároltak pár deci, legfeljebb egy-két benzint vagy gázolajat az ország több településén is az üzemanyagárak robbanásszerű emelkedése ellen tiltakozó sofőrök. Mások zacskónyi aprópénzzel fizették ki a pénztárnál tankolásukat, hogy tiltakozásul lassítsák a töltőállomások forgalmát.

A Facebookon több ilyen tiltakozó akciót hirdettek meg, az emberek pedig Konstancától Botoșani-ig és Kolozsvárig mutogatják a mikrovásárlásokat bizonyító számláikat. Az akció teljesen legális, így nem is akadályozható meg törvényileg.

Június 30-ára egyébként meghirdettek egy nagy országos tiltakozást, a Facebook-eseményre eddig mintegy 55 ezer ember jelentkezett be, további 175 ezren pedig érdeklődnek iránta.

A romániai közúti fuvarozók országos szövetsége hétfőn jelezte: támogatja az összes, üzemanyag-drágulás elleni tiltakozó akciót, szerintük spekuláció zajlik az árakkal, hiszen noha a román kormány néhány hónapja azzal igyekezett nyugtatgatni, hogy Romániának van elegendő kőolajtartaléka, a benzin és a gázolaj ára naponta többször is emelkedik a kutaknál.

Hirdetés