Fotó: Agerpres

Jegyezzék meg: Európa jövője az, amit mi, a brüsszeli hősök diktálunk

Az EU jövőképéről szóló vitákban a progresszívek csak a néző szerepét szánták a konzervatívoknak – Romániában is.

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média és közösségi felületek olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

A szöveg a Mediafax.ro oldalon megjelent cikk fordítása. A kiemeléseket a szerkesztőség adta.

Európa jövője a polgárai kezében van. Ezt szeretné üzenni Brüsszel egy széles nyilvános vita révén, amelyet május 9-én Strasbourgban kezdeményeztek, és az egyes tagállamokban folytatják le.

Más szavakkal, a brüsszeli politikusok és hivatalnokok, bár elég homályos elképzeléseik vannak az Európai Unió jövőjéről, azt szándékoznak kideríteni, a tervük találkozik-e azzal, amit a polgárok szeretnének. Ennek érdekében pedig kerekasztalokat, szimpóziumokat és konferenciákat rendeznek. Romániában az országos vita házigazdája Klaus Iohannis államelnök, helyszíne a Cotroceni-palota. A hivatalos közlemény szerint a fő célkitűzés „az európai projekt konszolidálása, minden polgár érdekében”.

Így hát semmiképpen nem beszélhetünk paradigmaváltásról. A Brüsszelben kigondolt terv valamiféle váratlan fordulatáról.

A polgároknak pusztán az a szerepük, hogy megerősítsék (szavakkal és tettekkel) az Európai Unió fő fejlődési irányaként felvázolt tervet.

Ez nem egy népszavazás jellegű konzultáció (Svájc mintájára), csupán egyszerű imázsgyakorlat, erőfitogtatás, amelynek során propagandisztikus céllal elköltenek néhány tízmillió eurót. Semmiség, aprópénz.

Senki sem számít nagy meglepetésre a Cotroceni-palota részéről, ahol egyetlen igazán fontos, erős és elkötelezett főosztály van. Mégpedig az, amely az utolsó pontig és vesszőig végrehajtja a brüsszeli vonalon érkezett döntéseket – bármilyen értelmetlenek legyenek azok Románia állampolgárainak jelentős része számára.

Az Elnöki Hivatal bejelentette, hogy a mai vitán (a szöveg eredetileg július 13-án jelent meg, szerk. megj.) a következők vesznek részt: Adina Vălean közlekedésért felelős európai biztos, Valentin Naumescu a kolozsvári egyetem európai tanulmányok karáról, Alina Bârgăoanu, a Politikatudományi és Közigazgatási Nemzeti Egyetem (SNSPA) kommunikációs és közkapcsolati karának dékánja, valamint Cristian Pîrvulescu, a SNSPA politikatudományi karának dékánja. Tehát olyan személyiségek, akikkel kapcsolatban kétség sem merülhet fel, hogy nyakig benne vannak a Brüsszelből jegyzett európai projektben. Az említettek egyike sem fejezte ki soha kétségeit – vagy legalább aggályait – az EU Merkel vagy Macron felvázolta jövőjét illetően.

A jelen csodálatos, a jövő kápráztatóan hangzik. Ez lesz a következtetése a Cotroceni-beli „vitának”.

Hirdetés

Az említetteket nem azért hívták meg, hogy kétségbe vonják, akár egyetlen pillanatra, a Németország és Franciaország kezdeményezte közösségi politikák igazságosságát, korrektségét és megfelelő voltát. Ellenkezőleg. A Cotroceni-palota szakértői egymást letaposva fogják indokolni és erősíteni az Európai Unió konföderációvá való átalakításának tervét, az Amerikai Egyesült Államok mintájára, az óceánon túlról üzemeltetett progresszista motorok maximális fordulatszámra pörgetésével.

Egy korrekt, jóhiszemű és nem csak látszatjellegű európai és országos vitában figyelembe kellett volna venni az ellenzék véleményeit is. Azokét a politikusokét, szakértőkét és elemzőkét, akik másként látják az Európai Unió jövőjét (akár Magyarország fellépésének apropóján).

A Brüsszel által „felkért” elemzők nem foglalhatnak állást anélkül, hogy előttük lenne az összes nézőpont. Ebben a pillanatban ők lényegében csak Ursula von der Leyen hangját képviselik. Emmanuel Macron hangját, Angela Merkel hangját, Klaus Iohannis hangját. Az úgynevezett progresszívek hangját.

Az EU (ezen belül Románia) konzervatívjainak az a szerep jutott, hogy a nézőtérről asszisztáljanak egy olcsó, rossz ízlésű előadáshoz,

amelyet egy közmeghallgatáson alapuló demokráciagyakorlat álcája alatt rendeztek meg. A Iohannis elnök védnöksége alatt a Cotroceni-ben indított, Európa jövőjét célzó viták és akadémiai vagy nem akadémiai szintű reflexiók csak halovány és szomorú próbálkozások arra, hogy kipipáljanak egy újabb fejezetet a hősi cselekedetek eposzában. Hősi cselekedetekét, amelyeknek sajnálatos módon továbbra is csak nézői lehetünk.

Hirdetés