Itt tartunk: az RMDSZ gond nélkül segítene elkergetni a kormányt, ha Orbanék nem tartják a szavukat

A kétfordulós polgármester-választás körüli vita véget vethet az amúgy is alkalmi haverkodásnak.

Hirdetés

Ugye emlékszünk, hogy az RMDSZ októberben azzal a feltétellel támogatta az Orban-kormány beiktatását, hogy a liberális kabinet nem fogja bevezetni a kétfordulós polgármester-választást sürgősségi rendelettel, vagy felelősségvállalással.

Erről egyébként megállapodás is született a parlamenti szavazást megelőzően,

az RMDSZ pedig ígéretéhez híven bizalmat szavazott Ludovic Orbanéknak, és felállhatott az új kormány.

Másfél hónap telt el, és Klaus Iohannis államfő már arról beszél, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mégis a kétfordulós polgármester-választás sürgősségi rendelettel történő bevezetését fontolgatja. Márpedig ha a nagyfőnök ezt meglebegtette, akkor ebből előbb-utóbb lesz valami.

Az RMDSZ az első pillanattól ellenezte a visszatérést a kétfordulós polgármester-választáshoz – októberben a PSD-vel együtt szavazta le a parlamentben a választási törvényt módosító tervezetet –, és Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető máris bejelentette,

paktum ide vagy oda, az RMDSZ simán a kormány ellen szavaz egy bizalmatlansági indítvány beterjesztése esetén, ha a liberálisok mégis megszegik az ígéretüket.

Hirdetés

Az RMDSZ úgy számol, hogy akár 10-20 százalékkal is csökkenhetne a magyar polgármesterek száma Erdélyben, ha visszatérnénk a régi rendszerhez, hiszen egyértelmű, hogy a második fordulóban a román pártok lazán összefognának a szövetség jelöltje ellen.

Romániában 2012-ben rendeztek először egyfordulós polgármester-választást, korábban második fordulót is szerveztek a két legjobb eredményt elért jelölt részvételével azokon a településeken, ahol az első fordulóban senki sem szerzett abszolút többséget.

Hirdetés