Megvan a paktum: az RMDSZ támogatja a PNL-kormányt. De milyen áron?

A 11 pont közül egyetlen egy, ami érinti a kisebbségi jogokat, az is csak homályosan.

Hirdetés

Eldőlt, hogy milyen feltételekkel támogatja az RMDSZ a PNL beiktatását: a megállapodást hétfőn írta alá Kelemen Hunor szövetségi elnök és Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt.

A 11 pontos paktum szerint az RMDSZ támogatni fogja azokat a kormányzati törvénytervezeteket, amelyekről a felek meg tudnak állapodni a két frakció heti rendszerességgel tartandó egyeztetésein, míg a PNL azt ígérte, hogy érvényesíti a kisebbségi jogokra vonatkozó törvényeket és nemzetközi szerződéseket. Hogy melyeket pontosan, arra nem térnek ki.

Nem lesz kétfordulós polgármester-választás, legalábbis anélkül biztosan nem, hogy a parlament ezt nem hagyná jóvá. Egy másik ígéret: a PNL nem hoz sürgősségi kormányrendelettel és felelősségvállalással törvényeket.

A hétfőn aláírt megállapodás szerint az új kormány december 15-ig a parlament elé terjeszti a 2020-as költségvetést, ugyanakkor kezdeményezi az európai uniós támogatások egy részének átcsoportosítását a nagy infrastruktúra-programból a regionális operatív programhoz.

Hirdetés

A kommunizmus idején ellopott államosított ingatlanok restitúciójának felgyorsítása szintén az ígéretek között szerepel.

 

Hirdetés