Itt a harmadik hullám? Továbbra is sokan kapják el a koronafertőzést

Azért jó hírek is vannak a frontról: a halottak és a súlyos betegek száma is csökkent.

Hirdetés

A legfrissebb hivatalos adatok szerint nem állunk nagyon jól, ami a koronajárványt illeti. Az utóbbi két nap folyamán ismét 3000 fölé ugrott az új megbetegedések száma: az elmúlt 24 órában 3337 új megbetegedést regisztráltak, vagyis alig kevesebbet, mint az egy nappal korábbi 3382.

Az egészségügyi szakemberek a harmadik hullám veszélyére figyelmeztetnek, továbbá a jelenlegi korlátozások fenntartását ajánlják egészen májusig, amikor is az idő felmelegszik, az emberek a szabadban is találkozhatnak, vagyis nagyon lecsökken a beltéri összezártságból fakadó fertőzés kockázata.

A friss járványadatokra visszatérve, az elmúlt 24 órában összesen 34 364 tesztet (PCR és gyorsteszt) végeztek el. Ez azt jelenti, hogy a pozitivitási arány jelenleg 9,7 %, viszont ha az átlag piros vonalát nézzük, akkor sajnos ez a mutató is növekszik.

A jó hír viszont ismét az, hogy az ország intenzív osztályain ápolt súlyos betegek száma egy egyhetes növekedési időszak után csökkenni kezdett, jelenleg 969.

Hirdetés

A másik jó dolog, hogy a koronavírushoz köthető halálesetek száma is csökkent: az elmúlt 24 órában 73 beteg (41 férfi, 32 nő) hunyt el. 71 páciens egyéb betegségekkel is küzdött, két esetben nem jeleztek komorbiditást.

Az oltáskampányban egyelőre nincsenek fennakadások, viszont a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az oltás leghamarabb a nyár folyamán fogja érzékeltetni a hatását, ami a járványgörbe lefele ívelését illeti, addig tehát a beoltottak semmiképp ne mondjanak le az óvintézkedések alkalmazásáról.

Hirdetés