Ismerős ez az okostelefonos ikon? Nos, előfordulhat, hogy jövő évtől elfelejtheti

Az Európai Bizottság ugyanis úgy döntött, megkegyelmez az Unió területén röpködő és mobilozni vágyó utasoknak.

Biztos sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor az ember repülőgépre ült és a légikísérő szépen megkérte a kedves utasokat, kapcsolják ki mobiltelefonjaikat (már akinek volt akkoriban) az utazás időtartamára.

Aztán azokra az újabb időkre is emlékezhet bárki, amikor ugyan már nem kell(ett) kikapcsolni a mobilokat, viszont meg kell(ett) nyomni a Repülőgép mód gombot. Sok légitársaság ma is előírja ezt a szabályt (egyesek nem), de általános jogszabályok is vonatkoznak rá.

Ha az ember bekapcsolja a repülési üzemmódot, lényegében az történik, hogy a készülék minden vezeték nélküli kommunikációt blokkol (nuku Bluetooth, nuku wifi, nuku hívás-fogadás). Bármi más funkció, applikáció továbbra is használható, ha nem kell hozzá internetkapcsolat.

Az intézkedésnek nyilván megvolt a maga oka: annak idején úgy gondolták, a mobileszközök használata befolyásolja a légi irányítási rendszereket, lassú volt az internet stb. Időközben azonban bebizonyosodott, hogy e kockázat igen csekély, másrészt színre lépett az 5. generációs mobilhálózat, avagy az 5G. És ha egyszer terjed az 5G, az általa biztosított szupergyors internet nem jelent gondot repülés közben, ugyanis más frekvenciasávokat használ.

Summa summarum: az Európai Bizottság úgy határozott, 2023-tól engedélyezi az uniós repülőtársaságoknak az 5G hálózat bevezetését. A tisztelt Bizottság már ki is tűzte a határidőt: a tagállamoknak 2023. június 30-ig kell biztosítaniuk az 5G frekvenciasávokat a repülőgépek számára.

Ez pedig azt is jelenti, hogy az Unió területén röpködő utasok jövő nyártól elvileg nyugodtan elfelejthetik a Repülő mód ikont a mobileszközeiken. Hogy gyakorlatilag mi fog történni, az egyelőre még picit homályos: az elv krisztálytiszta ugyan, viszont az alkalmazási eljárásokra még jótékony köd borul.