Iohannisnak sem tetszik a szétvert diaszpóratüntetés eltussolása – izzadhat az illetékesek inggallérja

Az igazságügy-minisztertől többek között magyarázatot vár, hogy történhetett ez meg.

Hirdetés

Klaus Iohannis államelnöknél is elszakadt a cérna, miután a bukaresti törvényszék úgy döntött, a DIICOT tavalyi kérésével ellentétben mégsem nyitja újra a nyomozást a 2018. augusztus 10-én brutálisan szétvert diaszpóratüntetés ügyében. Magyarán hagyják futni a vétkeseket, senkit nem kívánnak felelősségre vonni.

A döntés civil és politikai berkekben egyaránt kiverte a biztosítékot, a civilek tüntetést szerveztek, a politikusok pedig nyilvánosan elégedetlenkedtek.

Tegnap többek között Florin Cîțu miniszterelnök is elmondta, nagyon csalódott a törvényszék döntése miatt, és már egyeztetett Stelian Ion igazságügy-miniszterrel arról, hogyan lehetne – az amúgy végleges bírósági döntést – valamilyen módon mégis megtámadni, várják a szakértőik válaszát.

A törvényszék közben látva a közfelháborodást kiadott egy kissé pökhendi közleményt arról, hogy ők a bizonyítékok és a hatályos törvények mentén hoztak döntést, nem pedig „érzelmi alapon”.

Hirdetés

Ma Iohannison volt a sor: felszólította az igazságügy-minisztert, haladéktalanul magyarázza el a nyilvánosságnak, hogyan is történhetett ez. Ugyanakkor az igazságügy és a belügyminisztert is arra kérte, találjanak megoldást arra, hogy végre kiderüljön az igazság az ügyben, és büntessék meg a felelősöket.

Ezek persze csak szavak, Románia meg Románia. Majd kiderül, lesz-e bármi.

Hirdetés