Iohannisék úgy döntöttek, az Amerikában élő románokra bízzák a vízummentesség kiharcolását

Jelige: „Ha mindannyian erőfeszítéseket teszünk, akkor sikerülni fog.”

Hirdetés

Klaus Iohannis a héten az egyesült államokban volt az ENSZ közgyűlésén, és ha már ott volt, az ott élő román közösség képviselőivel is találkozott. Erre pénteken bejelentette, hogy Románia egyelőre nem felel meg azoknak a technikai feltételeknek, amelyek elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy az ország polgárai vízum nélkül látogathassanak el az Egyesült Államokba, és azt is hangsúlyozta, hogy tájékoztató kampányt kell szervezni mindazoknak, akik vízumért folyamodnak.

Majd azt mondta, hogy „ha mindannyian erőfeszítéseket teszünk, akkor sikerülni fog”.

Ami viszonylag meglepő, mert mi meg úgy tudtuk, hogy elsősorban neki és a külügyminiszternek kellene erőfeszítéseket tenniük azért, hogy Románia bekerüljön az amcsi vízummentes programba.

Ám Iohannis ezzel valószínűleg Andrei Muraru amerikai román nagykövet ötletére utalt, aki elmondta: a kilencvenes évek végén az Amerikában élő románok több mint 160 ezer levelet küldtek az amerikai kongresszusnak, amelyekben kérték Románia felvételét a NATO-ba. Mivel azóta Románia már NATO-tag, Muraru úgy okoskodott, hogy a módszer a vízummentesség esetében is működhet, persze most már a modern technológiának hála elég lesz e-mailekkel bombázni a kongresszust.

Vagyis az urak az amerikai románokra bízták, hogy intézzék el a dolgot…

Hirdetés