Ki fog szántani, vetni? Informatikusfizetésért is alig találnak traktoristákat a gazdák

Akik tudják kezelni a modern gépeket, külföldre mennek dolgozni, az idősebb generáció pedig már nem tud lépést tartani a technikával.

Hirdetés

Ma már 6–7000 lejt is kereshet egy ügyes traktorista Romániában, akár egy informatikus, mégis alig találnak munkaerőt a gazdák. A szakma ugyanis alapjaiban változott meg az utóbbi évtizedekben, a modern technikával, fedélzeti számítógéppel felszerelt „okos” traktorok kezeléséhez kell konyítani a technikához egy kicsit, mindent érintőképernyőn lehet kezelni, a különféle mezőgazdasági tevékenységekhez pedig be kell tudni állítani a megfelelőt a masina memóriájába betáplált számtalan munkaprogram közül.

Egy fokhagymatermesztéssel foglalkozó nagytermelő az Adevărulnak elmondta, egy ilyen modern traktor ára 200 és 400 ezer euró között mozog. Az egyik traktort ráadásul magának kell vezetnie, mert jó pénzért is nehéz szakembert találni.

Akik ugyanis értenek a modern traktorokhoz, azok külföldön vállalnak munkát több ezer euróért, az idősebb traktoristák pedig már rég elvesztették a fonalat a technikai újítások terén.

Az említett nagytermelőnek egyetlen 26 éves fiatalember dolgozik, aki korábban maga is Franciaországban művelte a földet 2000 eurós fizetésért, de úgy döntött, hogy a 6000 lejes bérrel is megelégszik, ha hazajöhet. Szerinte nagyon kényelmes lett a szakma az utóbbi időben, a légkondicionált gépekben néhány gombnyomással mindent el lehet intézni, nem kell a porban és a hidegben vagy éppen a hőségben szenvedni, mint régen.

Bár az elmúlt két évtizedben több mint 20 ezren szereztek képesítést Romániában mezőgazdasági gépek kezelésére, a többségük el is szivárgott az országból, a helyi gazdák pedig vakargathatják a fejüket, ha munkaerőre van szükségük.

Hirdetés