Indul az oltási kampány mindenkinek szóló harmadik szakasza, de még mindig lesznek, akik elsőbbséget élveznek

Néhány újabb részletet árultak el a hétfőn kezdődő újabb fázisról.

Hirdetés

Már csak néhány nap, és március 15-étől, azaz hétfőtől indul a koronavírus elleni oltási kampány harmadik szakasza, amely már a lakosság egészére kiterjed.

Legalábbis elméletben.

Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora ugyanis most elárulta, hogy nem eszik olyan forrón a kását, még mindig nem feltétlenül az lesz az eljárás, hogy aki jelentkezik, az azonnal kap időpontot, mivel még mindig lesznek olyanok, akik előnyt élveznek az oltási sorrendben.

Persze ideális esetben az lesz a helyzet, hogy miután valaki regisztrált a kormányzati oltási portálon, kiválasztja a számára legkedvezőbb fekvésű oltópontot, és ott időpontot foglal.

Persze ez nagyon ideális állapot, mivel a vakcinák még mindig csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, így könnyen előfordulhat, hogy egyetlen, kedvező távolságban levő oltóponton sincs már hely.

Hétfőtől azonban beüzemelik a várólistákat, ami annyit jelent, hogy ha az ember rákattint az oltópontra, és nincs hely, akkor felkínálják a lehetőséget, hogy feliratkozzon a várólistára.

Miután ezt megtette, a rendszer sms-ben és ímélben tájékoztatja, hogy az előtte levők számát figyelembe véve mikor kerülhet sorra – például nagyjából három hét múlva.

Ugyanakkor még mindig előnyt élveznek az előző szakaszban érintettek.

A várólistákon ugyanis prioritást élveznek majd a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói, akik ugyan a második szakaszban érintettek, de sokan közülük még mindig nem foglaltak időpontot.

Hirdetés

Ha ezek után is marad szabad hely, akkor kezdik el értesíteni a harmadik szakaszban érintett jelentkezőket.

Ez persze komolyabban hangzik, mint amilyen lehet, hiszen előfordulhat, hogy egy 100 fős listán lesz öt idős vagy krónikus beteg, egy kulcságazatban dolgozó személy, a többiek pedig mind a harmadik szakaszban jogosultak.

A várólistások értesítést kapnak, amikor felszabadul egy időpont, és ők kerülnek sorra.

Azt is fontos tudni, hogy megnyílik az oltási lehetőség a 16-18 éves életkorúak számára is – de csak azon oltópontokban, ahol a Pfizer vakcinájával oltanak, mivel ez az egyetlen az EU-ban engedélyezettek közül, amelyet ezen a korosztályon is teszteltek.

Egyébként Florin Cîţu miniszterelnök arról beszélt: ha minden jól megy oltásból nem lesz hiány, ugyanis márciusban összesen 2,6 millió vakcina áll rendelkezésre, és áprilisban is érkezik mintegy 3 millió.

Úgyhogy lehet oltásra jelentkezni.

Hirdetés