Ilyen is van: egy rendőrt tízszer is megpróbáltak megvesztegetni, és mind a tíz alkalommal feljelentést tett

Nincs még minden veszve.

Hirdetés

Ha valahol felmerül Románia neve, akkor az egyéb sztereotípiák mellett az elsők között ugrik be a korrupció is.

Nem is érdemtelenül – tudjuk, hogy ez az az ország, ahol gyakorlatilag nem tudnak olyan hivatali tisztséget kitalálni, amelynek a betöltője előbb-utóbb ne kérne valamilyen ürüggyel vesztegetést.

De azért nem mindenki ilyen.

A Brassó megyei Barcarozsnyón például a közlekedésrendészet egyik munkatársával egyetlen, kihágást vagy pláne bűncselekményt elkövető autósnak sem érdemes összeakasztania a bajuszát.

Az elszánt forgalmi rendőr ugyanis a jelek szerint még Robespierre-t is lekörözi, már ami a megvesztegethetetlenséget illeti.

A rendőrség belső korrupcióellenes ügyosztályának közlése szerint a rendőr kedden megállított egy bukaresti autóst, aki ezer lejt ajánlott fel cserében azért, ha nem kell drogtesztet végeznie.

A rendőr azonban nem engedett a kísértésnek, hanem

feljelentette az autóst,

Hirdetés

aki ellen büntetőeljárás indult vesztegetés kísérlete miatt.

A rendőr eljárása már önmagában elismerésre méltó Romániában. Hát még úgy, hogy nem is az első alkalomról van szó: eddig már tíz alkalommal próbálták megvesztegetni – ebből csak idén háromszor –, és mind a tíz alkalommal feljelentést tett.

Lehet, hogy nem ártana egy-kéthetenként véletlenszerűen új állomáshelyre áthelyezni, hátha ezzel valahogy sikerülne kiölni azt a reflexet az emberek egy részéből, hogy a problémás ügyeket azonnal vesztegetés útján próbálják megoldani.

Hirdetés