Így zajlik egy divatbemutató Erdélyben (FOTÓK)

Fiatal divattervezők ruhakölteményeit, ruhaprózáit, ruhadrámáit csodálhattuk meg a Farkas utcai református templom romkertjében, a Kolozsvári Magyar Napokon. Ja, és 2020 nyarának maszkdivatját.

Hirdetés

Az első nap borongós, szorongós hangulatát követően kisütött a nap és begyűltek a nézők is a kolozsvári, közelebbről Farkas utcai református templom romkertjébe. És naná, hogy kiváncsiak az emberek, még koronajárvány idején is: a divat mindig szexi, ha szabad így kifejeznünk magunkat. Fiatal divattervezők mutatták be kreációikat, igaz, nem a megszokott kifutón (lásd még, catwalk, ilyen szavakat szép számmal hallottunk a bemutató során), hanem egy aprócska színpadon, ahol néha elég nehéz volt megfelelő módon lejteni. Vagy menni. Látni viszont jól lehetett, már ha az ember nem ült a romkert másik végén. És hogy mit lehetett látni? Parancsoljanak:

Népi kelmék, népi motívumok, urbánus összhang. Kicsit komor erre a verőfényes délutánra, az esti (szociális távolságtartós) partira viszont príma.  Nagyanyáink is ilyet viseltek. Majdnem.

Erre a ruhaszerzeményre nagy hirtelen nem tudunk mást mondani, mint hogy művészi. Meg kék. Meg kötény is volt valamikor. Vagy pongyola.

Míg a színpadon a profik dolgoztak, mi a közönség között próbáltuk megfejteni az idei nyár maszkdivatját. A legtöbben persze a megszokott, unalmas orvosi maszk variánsait viselték, de azért akadt pár érdekesebb darab is. Tessék csak figyelni!

Nem értünk a divathoz, de ez a modell mintha most érkezett volna a hatvanas évek végéről, ahova időgéppel ruccant vissza soppingolni. Szép! Meg vintage!

És máris itt az első maszkpáros. A baloldali, hát persze, a Kolozsvári Magyar Napok hivatalos maszkja. A jobboldali meg a csillagos eget hozta le az arcra.

Itt nem a ruha a divattárgy, hanem a táska. És lássanak csudát: hulladékból készült. A divatbemutató egyik visszatérő gondolata nem mellesleg az újrahasznosítás volt. Nagyon helyes!

Na kérem, ezt nevezzük a magunk bárdolatlan módján nemes egyszerűségnek. Az a fűző pedig remekbe szabott, na.

Olyan tiszta és egyszerű, hogy meg kell a szívnek szakadni.

Hirdetés

Ez a kreáció volt a kedvencünk. És nem, nem azért, amire most egyesek esetleg gondolnak. Letisztult forma, szoborszerűségbe öltött hullámzás, arányosság, minden a helyén. Respekt!

A hardrocker. Vagy anarchista. De mindenképp érdeklődve figyelő.

És akkor ugorjunk egyet, például a trendi globáldiszkóba. Ebben a ruhában simán láthatatlanná válhat bárki… legalábbis ott. Az utcán, ellenkezőleg!

A babos szoknya soha nem megy ki a divatból. A babos meg az apróvirágos maszk sem.

Ezt a kabátot muszáj hátulról is megmutatni (elölről lásd a címképen, balra), ugyanis egy (majdnem) komplett képregényből készült, nem szó szerint. Igen hasznos darab, ha a partner épp unatkozik, olvasgathat séta közben.

Ez a maszk a kedvencünk. Teljesen pszichedelikus.

Ezzel a kreációval viszont kicsit gondban vagyunk. Bár a modell hölgy azt nyilatkozta, hogy ha nincs meleg, ő bárhol viselné, nos… leginkább egy juhnyájat tudunk mellé képzelni.

És itt az utolsó. Kicsit gothic, kicsit a környezetbe illő, lévén, hogy templomkertben vagyunk. Ja, és az ing is vidám. Mint egy divatbemutató Erdélyben.

Hirdetés