Így sikerült a tolvajoknak a kétmillió dollár értékű üzemanyagot ellopni a Konstanca megyei amerikai támaszpontról

Ha már közel kerültek a gázolajos bödönhöz, fenékig belenyúltak.

Hirdetés

Jókorát szólt novemberben a hír, hogy néhány román atyafi azzal égette be Romániát a nagy stratégiai szövetséges Egyesült Államok – és persze mindenki más – előtt, hogy ipari mennyiségben lopták a gázolajat a Konstanca megyében található, amerikai hadsereg által használt Mihail Kogălniceanu katonai támaszpontról.

Akkor hat helyszínen tartottak házkutatást, és hét személyt elő is állítottak kihallgatásra, majd büntetőeljárás indult ellenük minősített lopás miatt.

Már akkor sokak fejébe üthetett szeget, hogy mégis, hogy a bánatban lehetett éveken keresztül észrevétlenül kétmillió dollár értékű gázolajat kilopni Kelet-Európa egyik legjobban őrzött katonai támaszpontjáról?

Nos, az ügy hátterére most világítottak rá az igazságügyi illetékesek.

A sikeres akcióhoz az kellett, hogy a hét gyanúsított közel legyen a tűzhöz.

Konkrétan egy olyan konstancai cégnél dolgozott,

amely a támaszponton működő generátorok üzemeltetésével foglalkozik.

A hét alkalmazott feladata az volt, hogy bizonyos időközönként feltöltsék üzemanyaggal a generátorokat.

Ez úgy működött, hogy előre meghatározott időközönként tartálykocsikkal érkeztek a bázis kapujába, ahonnan a szükséges iratok ellenőrzése után tovább haladtak a generátorokhoz, hogy feltöltsék az üzemanyag-tartályokat.

Innen már nem kellett sok ahhoz, hogy eszükbe jusson a meggazdagodás útját jelentő ötlet, és meg is valósítsák azt: egyszerűen annyit tettek, hogy

nem fejtették át a tartálykocsikból az összes gázolajat a generátorokba,

hanem egy bizonyos mennyiséget mindig meghagytak.

Hirdetés

Kifelé természetesen senki sem tudta kipécézni, hogy a tartálykocsik nem teljesen üresen hagyják el a támaszpontot – hiszen eszébe sem jutott senkinek, hogy esetleg valamilyen disznóság zajlik a háttérben.

Mindez 2017 óta zajlott, de aztán beütött a ménkű.

Az amerikaiaknak ugyanis végre feltűnt, hogy a generátorok nem bírják addig a terhelést a feltöltések után, ameddig kellene. Végül aztán kiderült, hogy ez azért van, mert nincs bennük elegendő üzemanyag, ezért aztán idén áprilisban feljelentést tettek, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) pedig nyomozást indított az ügyben.

A vizsgálat hónapokig zajlott, az ügyészek dokumentumokat gyűjtöttek, majd amikor kialakult a gyanúsítottak köre,

megfigyelték és le is hallgatták őket –

ez vezetett aztán oda, hogy novemberben sikerült lecsapni a gázolajszarkákra, akik addig mintegy kétmillió dollár értékű üzemanyaggal károsították meg az amerikaiakat.

Az Egyesült Államok hadereje amúgy 1999 óta használja a támaszpontot, idén tavasszal a bukaresti kormány 2,15 milliárd lejes közbeszerzési eljárást írt ki a bázis felújítására, amely során új kifutó – és gördülőpályát, rádiónavigációs rendszert és replülőszimulátornak otthont adó épületet is építenek.

A felújítás után a támaszpont a térség egyik legnagyobb NATO-bázisa lesz, ahol akár 10 000 katona is állomásozhat.

Hirdetés