Fotó: képernyőmentés / MNIT

Így néz ki egy 1800 éve érintetlen kolozsvári gyermekszarkofág (VIDEÓval)

A rendkívüli leletet közelebbről is megmutatták a régészek.

Hirdetés

Szinte biztosra vehető, hogy amennyiben a Kolozsvár belvárosában zajló korszerűsítési munkálatok során megbontják az útburkolatot, és elég mélyre ásnak, előbb-utóbb előbukkan egy-egy régészeti emlék a város ókori vagy középkori múltjából. Vannak köztük olyanok, melyek létezéséről tudtak a történészek, ezzel együtt értékes adalékokkal szolgálnak a város múltjáról, ilyen például az egykori városkapu a Wesselényi utcában, és

vannak olyanok, melyek váratlanul bukkannak elő, és nyűgözik le a régészeket.

Ez utóbbi kategóriába tartozik a májusban, a Magyar utca felásása alkalmával talált gyermekszarkofág, melyet az Erdélyi Történeti Múzeum munkatársai emeltek ki, illetve vizsgáltak meg. Az izgalmas folyamatot szerencsére kamerákkal rögzítették, így mi is bepillantást nyerhetünk a nem mindennapi eseménybe.

Az eddigi megállapítások szerint az egykori római kori város, Colonia Aurelia Napocensis egyik jómódú családjának kamaszkorú gyermeke lehetett a kőszarkofágban eltemetett személy. A helyszín, ahol megtalálták a római kori Kolozsvár északi városfalain kívül eső nagyobb temető volt.

Két okból is szenzációsnak számít a lelet.

Egyrészt a szarkofágok már önmagukban is ritka leleteknek számítanak, hiszen csak a fontos városlakókat helyezték ilyen módon végső nyugalomra. A most megtalált kőkoporsót ráadásul helyi kőből faragták ki. Másrészt az még ritkább, hogy érintetlen szarkofág kerüljön elő, mivel ezeket az évszázadok során rendszerint kifosztották. A kolozsvári mintegy 1800 évet bírt ki háborítatlanul a felszín alatt.

Hirdetés

A felfedezés után a szakértőkből álló bizottság június 7-én felnyitotta a szarkofágot. A gyermekcsontok mellett egyetlen tárgyi emléket találtak: egy érmét. A leleteket alapos elemzésnek vetik alá, hogy megállapítsák a pontos származási idejét.

Kolozsváron egyébként pár hónappal korábban is találtak egy római kori szarkofágot, de azt az évszázadok során feltörték és kirabolták, így értéke nem vethető össze a májusi lelettel.

Hirdetés