Így néz ki, amikor a jól végzett munka Romániájában egy teljes gazdasági ágazat leáll

Vagyis: a kagylóhalászok jól végzik, illetve végeznék a dolgukat, csak az állam tojik a munkára.

Hirdetés

Nyájas Olvasó, szereti ön a szívkagylót? Mármint megenni. Jelen sorok szerzője nem szereti, ám ez nem jelenti azt, hogy a hazai származású szívkagyló ne lenne a különböző terített asztalok kedvelt fogása. Ékes bizonyíték, hogy a vonatkozó statisztikák szerint az utóbbi három év során a szívkagylófogyasztás mértéke 30 százalékkal nőtt kies hazánkban és tavalyelőtt például 230 tonna szívkagylót halásztak.

Illetve az volt, egészen 2020 januárjáig. De még mielőtt a kagylóvédők nekibuzdulnának: nem halt ki a hazai faj. A piacról viszont eltűnt. Kész. Román „márkájú” szívkagylót idén januártól sehol se vásárolhat a polgár, legyen ő egyszerű mezei vevő vagy ötcsillagos étteremtulaj.

Hogy miért? A válasz véresen egyszerű. Egy illetékes állami szerv, az állategészségügyi hatóság tojt a munkára. Az történt, hogy az Európai Bizottság küldött egy levelet a mioritikus állategészségügynek, miszerint legyen oly jó és készítsen egy tanulmányt a Fekete-tenger vízminőségéről (a szívkagyló ugyanis ott fogható, illetve tenyészthető), aztán küldje már el a jelentést a megfelelő címre. Tette mindezt a tisztelt bizottság több évvel ezelőtt.

És találja ki, nyájas Olvasó, vajon elvégezte-e az román állategészségügy a munkát? Eltalálta! Semmit. Viszont idén januárban szépen megjelent a román kagylóhalászoknál és bejelentette: kagylóstop van, bocs! (Ez a munka bezzeg mindig megy!)

Na most, az éttermek és egyszerű vevők nyilván nem kerültek nagy bajba, hiszen van a kereskedők tartályaiban import szívkagyló elég. Viszont a szívkagylóhalászok seggre estek. Ugyanis: még ha ma reggel elkezdené a tisztelt állategészségügy a munkát, akkor is minimum fél évbe kerül a különböző vizsgálatok elvégzése és persze, a híres jelentés összeállítása.

Hirdetés

Oké, a halászok mehetnek vadásznak (hurrá!), de mi van a kagylófarmokkal? Hát, azokkal meg az van, hogy nincsenek. Egy volt Romániában, de azt ügyesen bezáratta az állategészségügyi igazgatóság! Ja, a szomszédos Bulgáriában 40 (!) szívkagylófarm szuperál remekül. Úgy lehet, az ottani állategészségügyesek ügyesebbek voltak.

Ja, az állategészségügyi hatóság telefonjait a kutya se veszi fel. Biztos melegebb tengerekre mentek a jóemberek.

Hirdetés