Így iratkozhat fel hétfőtől a koronavírus elleni oltásra

Miután elindult a regisztráció az oltási kampány harmadik körében jogosultak számára.

Hirdetés

Elérkezett ez a nap is: hétfőtől mindenki regisztrálhat a koronavírus elleni oltásra, miután elindult az oltási kampány harmadik szakasza, amely a teljes lakosságra kiterjed.

Az oltási kampány koordinációjáért felelős bizottság illetékesei és az informatikusok igyekeznek mindent elkövetni annak érdekében, hogy ne szakadjon be a rendszer már az első percekben, ahogy az a január 15-én rajtolt második szakasz nyitányakor történt, ezért nem is engedik, hogy mindenki egyszerre szabaduljon rá a https://vaccinare-covid.gov.ro/ platformra.

Így aztán a megyéket három csoportba osztották a román ábécé betűinek sorrendje szerint, és fokozatosan indul el a regisztráció.

Így a sorrend a következő: reggel 9-től 11-ig az A-tól C-ig (tehát a C-vel kezdődő megyék is), 11-től 13-ig D-től P-ig, 13-tól 15 óráig pedig S-től kezdődően az ábécé végéig.

Arra azért figyelmeztetnek, hogy kisebb rendellenességek, leállások még így is lehetnek, mivel folyamatosan igyekeznek tökéletesíteni a rendszert, hogy az képes legyen állni az érdeklődők rohamait.

Amúgy – éppen azért, hogy ne mindenki a portált terhelje le – a 021 414 44 25-ös telefonszámon is lehet jelentkezni.

Hirdetés

Mint ismert, a december végén elrajtolt első körben az egészségügyi dolgozók, a másodikban pedig a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek és a kiemelten fontos ágazatok dolgozói jogosultak a vakcinára.

A most induló harmadikban pedig mindenki más – igaz, most még csak regisztrálni lehet, illetve időpontot foglalni, maga az oltás csak áprilisban kezdődik – kivéve azon településeket, ahol meghaladja a 4,5 ezreléket a fertőzési ráta.

Aki most nem tud időpontot foglalni, az fölkerül az általa kiválasztott oltópont várólistájára, és értesítést kap, hogy nagyjából mikor kerülhet sorra, illetve az időpontok felszabadulása esetén arról is, hogy mikor jelentkezhet oltásra.

Azonban prioritási sorrend van: azok a második körben érintettek, akik csak ezután jelentkeznek, a várólistákon is elsőbbséget élveznek a harmadik körösökkel szemben.

Hirdetés