Igaz, hogy Ponta exkormányfő pártja kiesett a parlamentből, de legalább vett egy Tesla X elektromos autót. Közpénzből

Mert nem csak a parlamentbe lehet hipermodern, trendi elektromos autóval járni.

Hirdetés

Szép rekordot tudhat magának Victor Ponta korábbi szociáldemokrata miniszterelnök pártja: a parlamentből a tavaly decemberi választásokon kiesett Pro Románia birtokolja az összes romániai párt közül a legdrágább autót, egy Tesla X-et.

Ráadásul a menő villanyautót közpénzből vásárolták.

Ráadásul olyan közpénzből, amire elvileg nem is lettek volna jogosultak, de egy kiskapu révén mégis megkapták.

Történt ugyanis, hogy Victor Ponta a 2016-os választásokat követően ellentétbe került a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnökével, az azóta már a román büntetés-végrehajtási szervek odaadó gondoskodását élvező Liviu Dragneával, és miután elváltak útjaik a PSD-vel, létrehozta a Pro Romániát.

Amely – mivel nem vett részt a 2016-os választáson – nem lett volna jogosult állami támogatásra.

Csakhogy mivel a 2020-as költségvetés elfogadásához a Pro Románia szavazataira is szükség volt, a Ludovic Orban vezette akkori kormány megoldotta, hogy a párt mentesüljön a pártfinanszírozási törvény vonatkozó kitétele alól, így 12,3 millió lejes támogatást kapott.

Ez sem volt azonban elég ahhoz, hogy a tavalyi választáson megőrizze parlamenti helyeit.

Arra viszont igen, hogy méregdrága autót vásároljon.

Constantin Iacov, a párt korábbi kampányfőnöke szerint a Tesla X megvásárlásáról személyesen Ponta döntött. A csúcskategóriás jármű potom 636 196 lejbe került, és idén januárban szerezték be.

Hirdetés

Ezt megelőzően tavaly áprilisban a párt még egy 50 000 eurós Mercedes Sprintert is vásárolt, amelyet mintegy 100 000 további euróból turbóztak fel, és egy Skoda Kodiaqot is beszereztek, vagyis összesen 300-350 000 euró (nagyjából 1,5 millió lej értékben) vásároltak drága autókat.

Pedig a párt a parlamentből való kiesést követően nehéz anyagi helyzetbe került, 3 és 5 millió lej közötti adósságot halmozott fel, ami miatt máris kezdeményezték a végrehajtási eljárást ellene.

Úgyhogy könnyen megtörténhet, hogy a méregdrága elektromos autó nem sokáig szerepel majd a Pro Románia leltárában.

De legalább egy ideig ők voltak a legmenőbbek.

 

Hirdetés