Húszmilliós jövedelmet próbált eltitkolni az adóhivatal elől egy partiumi férfi

Az adóhivatal azonban megtalálta, és ki is rótta a befizetendő adót.

Hirdetés

Tényleg nem viccelt Lucian Heiuș, az Országos Adóhatóság (ANAF) elnöke, amikor bejelentette, hogy a hivatal nekimegy a magánszemélyeknek, és többek között az online tevékenységük alapján megpróbálja kideríteni, hogy valóban akkora a jövedelmük, amennyit bevallottak, vagy esetleg eltitkoltak valamit.

Nos, a jelek szerint az adóellenőrök buzgalma továbbra is töretlen, és hatékony is: most épp Szatmárnémetiben bukkantak rá egy férfira, aki tekintélyes összegű jövedelmet titkolt el.

Maga Heiuș jelentette be, hogy a vizsgálat során az adóhatóság kiderítette, hogy a férfi az elmúlt öt évben 20 millió lejes jövedelemre tett szert, attól viszont nagyvonalúan eltekintett, hogy azt be is vallja az adóhivatalban.

Most viszont foghatja a fejét, mivel ha már megtalálták a be nem vallott jövedelmet, akkor utólag, visszamenőlegesen

kiszámították az utána befizetendő adót, amely nem csekély: 2,6 millió lej.

Az online tevékenység ellenőrzése többek között abban merül ki, hogy megnézik, miket posztolnak a megfigyelt személyek, és ha a bevallott jövedelmükhöz képest túlságosan is nagy luxussal dicsekednek, akkor megkeresik őket a való életben is.

Azonban nem csupán erről szól: mint Heiuș elmondta,

odafigyelnek az utóbbi években felfutott online pénzkereseti módozatokra is,

Hirdetés

mivel ezek is adókötelesek.

Itt az influenszerekről és egyéb, az online térben különféle szolgáltatásokat nyújtó személyekről van szó.

Az elnök elmondta, egy olyan szoftvert használnak, amely azt vizsgálja, hányan látogatják az egyes személyek közösségi oldalait. Ha ugyanis sok a kattintás, az nagyobb bevételeket hoz.

Így aztán ha azt tapasztalják, hogy valakinek az átlagosnál jóval többen kattintanak a közösségi oldalára, akkor felkeresik.

Hirdetés