Hurrá, jövőre kerek 1000 kilométernyi autópálya lesz Romániában!

És egy informatika tankönyvből a vonalas telefonok kezelésének rejtelmeit lehet elsajátítani (2023-ban). És figyelem, jó nagy adag fertőzött füstölt lazac került a hazai. Carrefour-üzletekbe.

Hirdetés

Ha még egy kilométert hozzáteszünk, jövőre Romániának annyi kilométer autópályája lesz, mint a mesében

Ismerik az Ezeregy éjszaka meséit? No, ez a csodálatos mesegyűjtemény jutott eszünkbe, amikor arról értesültünk, hogy Sorin Grindeanu úr, a mioritikus haza közlekedésügyi minisztere feltehetően örömmel bejelentette: jövőre Romániának kerek 1000 kilométernyi autópályája lesz.

A folyamatosan mediatizált hazai autópálya-mizéria közepette ez igencsak jó hír. Persze, ha lesz is belőle valami. A megvalósulási rátától teljesen függetlenül úgy tűnik, a román politikai elit cakkumpakk meg van elégedve a kerek számmal. És bizonyos értelemben meg is lehetnek: hiszen ha úgy vesszük, hogy a mai Románia alig százegynéhány éve létezik…

Na de a biztonság kedvéért belenéztünk a (magyar) Központi Statisztikai Hivatal autópálya-kilométerekre vonatkozó kimutatásába. És azt láttuk (a táblázatban 2005 és 2020 közti adatok szerepelnek), hogy 2020-ban kis hazánknak 920 kilométernyi autópályája volt. Magyarországnak pedig 1774. Pedig kisebb országról van szó (százegynéhány éve). Ausztriában 1742 kilométernyi pálya volt, Lengyelországban 1712. Az is igaz, hogy Bulgária lemarat (806 kilométernyi autópályával), Szerbia éppen hogy megelőzte Romániát 928 kilométernyi pályával, Szlovákiában pedig „csak” 521 kilométernyi autópálya volt három évvel ezelőtt. A nagyobb európai országokról inkább nem beszélünk, nem lenne fair.

2023-ban a diákok a vonalas telefon kezelésének rejtelmeit tanulhatják egy informatika tankönyvből

Szeretnénk azt mondani, hogy vicc, de sajnos nem az. A távoltól sem dübörgő hazai közoktatás puzzle-jának egy döbbenetes darabjára egy szülő bukkant rá, amikor úgy gondolta, ejsze belenéz a kilencedikes csemetéje informatika tankönyvébe. Az eset Călărași-ban történt, mégpedig egy olyan líceumban, ahol intenzív informatika oktatás zajlik.

Már a borító ijesztően múlt századi: egy régi-régi monitor díszeleg rajta, no meg egy… hajlékonyemez. Hogy micsoda? Izé, tudják, egy floppy. Talán a 40 feletti nemzedékek még emlékeznek arra a lemezre, amit az ember bedugott az ősi számítógépekbe. Amíg el nem tűnt szinte teljesen, úgy a 2000-es évekre.

Na de oké, ki néz rá manapság egy borítóra? Egyes szülőkön kívül. De a két borító közt is van ám meglepetés. A kedves szülő arca attól vált falfehérré, hogy 2023-ban arra okítja az informatika tankönyv a nebulókat, hogyan kezeljék a… vonalas telefont! Ilyen mondatok vannak az oktató szövegben: Menj oda a telefonhoz (LOL)! Vedd fel a kagylót (LOL)! Ha van vonal (értsd, ha hallod a búgó hangot), tárcsázd a számot, ha nincs, menj át a… szomszédhoz (LOL)! Meg aztán olyan is van hogy: Ha a hívott fél nem válaszol, tedd vissza a kagylót a villára (LOL)!

Hirdetés

És akkor most tessék elképzelni egy kilencedikes diákot, amint ezt olvassa…

Az ominózus tankönyv egyébként 2003-ban készült és 2017-ben nyomták újra. Nem is tudjuk hirtelen, mit szóljunk hozzá. Bár az is lehet, hogy az írók, kiadók nagyon előre látják a jövőt. Amikor kihalnak az okostelefonok és mindenki visszatér a vonalashoz.

Figyelem! Fertőzött füstölt lazac került jó sok hazai Carrefour-boltba

Mi tagadás, a füstölt lazac finom falat. Még akkor is, ha jó drága. Akkor viszont már kevésbé, ha kiderül róla, hogy fertőzött. Márpedig sajnos ez történt, konkrétan a hazai Carrefour-üzletekben forgalmazott Ocean Fish márkájú füstölt lazaccal (két kiszerelésről van szó, az egyik 200 grammos, a másik 100 grammos, szeletelt). Az a baj vele, hogy valamilyen módon egy ronda betegséget okozó baktérium, a Listeria monocytogenes is belekerült. A liszteriózis nevű fertőzéses megbetegedést szerencsére a legtöbb páciens tünetmentesen átvészeli, főleg, ha a baktérium kis mennyiségben található a fertőzött élelmiszerben. Ha viszont balul üt ki a dolog, akkor akár súlyos szövődmények is felléphetnek.

A fertőzött élelmiszerek listája ezen a linken tekinthető meg. Az illetékes hatóság elrendelte az érintett csomagok visszavonását, de ha valaki véletlenül már a határozat végrehajtása előtt bevásárolt, jól nézze meg a csomagolást és vesse össze a fertőzött termékek listájával. Mert sajnos az egész országban széthordták a fertőzött lazacot, sok erdélyi boltba is került belőlük. A boltok listája is megtalálható a fenti linken.

Hirdetés