Almát árultak a kistermelők a házuk előtt, horrorbüntetést kaptak, az ANAF vezére nagyon kiakadt az ellenőrökre

Egy dévai igazgatóhelyettes már repült is a túlkapásért.

Hirdetés

Igazából Kelet-Európában nem szokatlan, hogy az apró jövedelemmel rendelkező kisemberekre a maximális szigorral sújt le a törvény, adott esetben az adóhatóság, miközben a kőgazdag maffiózók, köszönik szépen, élik a legjobb világukat, miközben senki sem zaklatja őket.

A dévai adócsalás elleni ügyosztály két ellenőre például elment terepmunkára. Észrevettek néhány (4) kistermelőt, akik az út szélén a házuk előtt kínálták a kertjükben megtermelt portékát, és bár volt kistermelői engedélyük, mégis megbüntették őket fejenként 10 ezer lejre, majd amikor kiderült, hogy házi pálinkájuk is van, kaptak még egy-egy 20 ezer lejes büntetést. Vagyis összesen 30 ezer lejre büntették őket fejenként.

Minderről Lucian Heiuş, az ANAF vezetője számolt be egy pénteki sajtótájékoztatón, aki borzasztóan feldühödött a történtek miatt. Indulatában szemétládának nevezte a két ellenőrt, akik szégyent hoznak az egész adóhatóságra, és akik figyelmen kívül hagyják a hasznuk nagy részét eltitkoló városi klubokat és pénzmosó éttermeket, az alkoholcsempészeket és a megannyi nagybani adócsalót, ehelyett kényelemből a kisembereknek osztogatnak horrorbüntetéseket, akik egész nap a napon vagy a hidegben ácsorognak, hogy kiegészítsék valahogy a szerény jövedelmüket.

Az ügy miatt az adócsalási ügyosztály dévai igazgatóhelyettese már repült is, a két érintett ellenőr munkáját pedig hétfőtől alaposan kivizsgálják.

Hirdetés

A kistermelőket pedig Heiuş arra biztatta, hogy tegyenek panaszt, mert az ANAF jogászai minden bizonnyal érvénytelenítik az óriási büntetéseket. (Mernének mást tenni, ha a főnök ilyen zabos…)

Azért ilyen sem gyakran történik errefelé.

Hirdetés