Hoppá: egy bíróság törvénytelenné nyilvánította az iskolák bezárását

Problémásak a járványügyi korlátozások.

Hirdetés

Igencsak izzadhatnak a járványügyi illetékesek, miután a Iași megyei törvényszék csütörtökön a legkevésbé sem a román állami hatóságok szája íze szerinti ítéletet hozott az iskolák bezárása ügyében: a bírák kimondták, hogy a megyei járványügyi operatív törzs törvénytelenül függesztette fel a jelenléti oktatást a megyeszékhely, Jászvásár (románul szintén Iași) iskoláiban.

Az ítélet alapfokon született, tehát nem jogerős, és nem kell azonnal gyakorlatba ültetni, ugyanakkor reményt jelenthet azon szülők, diákok és tanárok számára, akiknek megkeseríti az életét, hogy a kormány a fűnyíróelvet alkalmazva, a helyi körülményeket figyelmen kívül hagyva minden iskolát bezáratott.

A keresetet a Magániskolák Egyesülete nevű szervezet nyújtotta be.

Indoklásként azt hozták fel, hogy egyes esetekben ugyan valóban indokolt lehet a jelenléti oktatás szüneteltetése, de érthetetlen, miért komoly előzetes elemzés nélkül, általános érvénnyel döntöttek az iskolák bezárásáról.

Példaként felhozzák: talán az óvodások, az elemi iskolások és a végzős évfolyamok diákjai folytathatták volna az iskolapadokban, és azokat az iskolákat sem kellett volna feltétlenül bezárni, amelyek az alacsony fertőzöttségű településeken működnek.

Hirdetés

Az egyesület azonban nagyobb tétben játszik: nem csupán a megyei korlátozásokat támadta meg, de bíróságon akarja érvényteleníteni azt a miniszteri rendeletet, valamint az országos járványügyi operatív törzs azon határozatát, amelyek nyomán az egész országban bezárták az iskolákat.

Ebben az ügyben november 25-én tartják az első tárgyalást.

Hirdetés