Hírek szombaton: Tízszeresére nő a zöldhagyma ára, mire a termelőtől eljut a piaci standig

Medvés incidensek Maros megyében, temetési menetet riogatott és állatokat tépett szét a nagyvad. Nőtt a családon belüli erőszakos esetek száma, az áldozatok nagy többsége nő.

Hirdetés

Temetési menetet rémisztgetett, háziállatokat tépett szét a medve Maros megyében

Temetésen részt vevő több tucatnyi emberre hozta a frászt a medve Maros megyében a hét végén. A Gyulakutától néhány kilométerre fekvő Bordoson a temető az erdőn át megközelíthető, a mintegy hetven emberből álló gyászmenet pedig az erdei úton haladt a sírkert felé, amikor megjelent egy medve – írta az ObservatorNews.

A temetésen részt vevők szerint az állat rohanni kezdett feléjük, mire az emberek kiáltozni kezdtek. Ettől a medve megtorpant, de nem távolodott el és másodszor és harmadszor is megindult a temetési menet felé, végük sikerült elkergetni. Az emberek értesítették Gyulakuta polgármesterét a történtekről.

Egy másik medvés incidens a Szászrégentől mintegy 30 kilométerre fekvő Teke községben történt, ahol egy medve betört egy gazdaságba, megölt 30 juhot és megevett egy kost. Az állattenyésztő gazda szerint a 10 ezer eurót is meghaladja az okozott kár, mivel a kos egy drága tenyészállat volt. A gazda azt mondja: negyedik alkalommal tépi szét az állatait a medve.

Nőtt a családon belüli erőszakos bűncselekmények száma – négyszer annyi nő az áldozat, mint férfi

Az idei első három hónapban 2,4 százalékkal nőtt az országban elkövetett családi belüli erőszakos bűncselekmények száma 2023 azonos időszakához képest – közölte az Országos Rendőrfelügyelőség.

A családon belüli erőszak áldozatai közül 9641 nő, 2507 férfi és 2262 gyerek – derül ki a háromhavi összesítésből. Az ilyen jellegű bűncselekmények 60 százaléka fizikai bántalmazás, a második leggyakoribb bűntett pedig fenyegetés. Három hónap alatt 13 628 ilyen bűncselekmény történt. A családon belüli erőszakos incidensek száma ennek közel a duplája (28 838) – nem minden eset jut el a bűnvádi eljárásig.

Városon több ilyen bűncselekményt követtek el (7518) mint vidéki településeken (6106), több mint 11 ezret otthon, 2500-at pedig közterületen.

A vizsgált időszakban a bíróságok 2960 távoltartási rendeletet adtak ki, amit 1107 esetben megsértettek az érintettek.

A zöldségmaffia nyerészkedik a termelőkön, akik a csőd szélén állnak

Inkább megsemmisítik és komposztálják a termelők a zöldhagymát, mintsem gombokért eladják a nagybani kereskedőknek, akik aztán nyolc-tízszeres haszonnal dobják piacra a friss zöldséget – derül ki a Digi24 összeállításából.

Hirdetés

A hírtelevízió szerint csak az utóbbi napokban több mint száz termelő dobta ki eladatlan zöldségeit. Ennek az az oka, hogy az árut nagy tételben felvásárló spekulánsok nem hajlandók átvenni például a zöldhagymát. Az adóhatóság ugyanis rászállt a nagybani kereskedőkre és ellenőrzéseket indított, miután kiderült, hogy a spekulánsok előszeretettel vásárolták fel hivatalos papírok nélkül az árut, hogy ne kelljen utána adót fizetni. Ezért a nagykereskedők inkább leálltak az üzlettel, a termelőknek pedig a nyakukon maradt az áru.

„Inkább trágyát készítek belőle, mintsem eladjam 20-30 baniért a zöldhagyma kötését. Három napja dobom ki (…) A hagymáért és fokhagymáért, amit most kidobok, 30 banit kapnék, ez a piacon 2,5 lejbe kerül” – mondja egy gazda.

A termelők sürgetik, hogy a hatóságok végezzenek minél több ellenőrzést, mivel a romániai zöldségpiacot a haszon nagy részét lefölöző közvetítő viszonteladók uralják, ők pedig a jelek szerint nem akarnak törvényesen működni – ezzel pedig nem csak a termelőket hozzák nehéz helyzetbe, hanem az árakat is felverik a piacon.

 

 

Hirdetés