Hírek pénteken: Románia legfiatalabb nagymamája 23 éves. Lebukott egy korrupt egyetemi tanár

Továbbá Marcel Ciolacu miniszterelnök lehet a PSD államfőjelöltje, de még semmi nem biztos.

Hirdetés

Pénzért adott átmenőjegyet a vizsgákon egy egyetemi tanár

Őrizetbe vettek és bírósági felügyelet alá helyeztek egy brassói egyetemi tanárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy különböző pénzösszegekért biztosított kedvező vizsgajegyet és sikeres licencvizsgát egy magánegyetem több hallgatójának is.

A belügyminisztérium korrupcióellenes igazgatóságának (DGA) Brassó megyei irodája szerint az egyetemi oktató közvetlenül a diákoktól vagy közvetítőkön keresztül vett át pénzösszegeket a diákoktól 2023 és 2024 között. A DGA közleménye nem nem nevezi meg az érintett magán felsőoktatási intézményt.

A korrupciós vizsgálat során húsz helyszínen – Fehér, Buzău, Dâmboviţa, Konstanca, Kovászna, Hargita, Prahova, Vrancea, Galac és Giurgiu megyében – házkutatást is végeztek, az ügyben nyolc rendőrt és egy csendőrt is vesztegetéssel és befolyás vásárlásával gyanúsítanak, őket előállítási paranccsal vittek kihallgatásra. Vizsgálat folyik hat másik, civil személy ellen is ugyanezen bűncselekmények elkövetésének gyanújával.

Grindeanu belebegtette Marcel Ciolacu államfőjelöltségét

Egy nappal azután, hogy a PSD-PNL kormánykoalíció végre megállapodott az őszi parlamenti választások és az államfőválasztás időpontjáról, mintha tisztulni látszana a köd legalább az egyik nagy párt államfőjelöltjének kilétéről is.

A két koalíciós párt eddig csak hímezett-hámozott, a liberálisok és a szociáldemokraták sem mondtak semmilyen konkrétumot azzal kapcsolatban, hogy kit indítanának az elnökválasztáson. Pénteken azonban az PSD egyik nagyágyúja, Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter és korábbi kormányfő – bár hangsúlyozta, hogy csak magánvéleményéről van szó – meglebegtette, hogy a szociáldemokraták körében a felmérésekben is legjobban szereplő Marcel Ciolacu miniszterelnök a leginkább esélyes az államfőjelöltségre.

Nicolae Ciucă PNL-elnök, aki a várakozások szerint a liberálisok jelöltje lehet, még semmi érdemlegeset nem mondott ezzel kapcsolatban. Elena Lasconi, az USR nemrég megválasztott elnöke pár napja felhívást intézett a PNL-hez, hogy a romániai jobboldal egyetlen esélyes elnökjelöltjét, azaz őt magát támogassa az elnökválasztáson. Szerinte ugyanis Ciucă hitelét vesztett politikus lett azzal, hogy a koalíció révén túlságosan közel került Ciolacuhoz.

Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes, aki a közevélemény-kutatások szerint a legnépszerűbb elnökjelölt lenne, még nem jelentette be hivatalosan indulását, de a News.ro szerint még június végén márkabejegyzési kérelmet nyújtott be az illetékes hivatalhoz a „Mircea Geoană 2024 államfő” kifejezésre.

A romániai pártok közül eddig csak az AUR és az SOS Románia nevezte meg államfőjelöltjét George Simion és Diana Șoșoacă személyében. Az RMDSZ eddig csak annyit közölt: lesz saját elnökjelöltje az RMDSZ-nek.

Románia legfiatalabb nagymamája 23 éves

Hirdetés

Az Európai Unió tagországai közül Romániában van a legtöbb kiskorú anya – a statisztikák szerint 2021-ben több mint nyolcezer gyerek anyja volt 18 évesnél fiatalabb, ezen belül 745 gyerek anyja 10-14 éves volt.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) elnöke pénteken egy másik sokkoló információt is nyilvánosságra hozott. Valeria Herdea egy Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: Románia legfiatalabb nagymamája nem több, mint 23 éves.

A CNAS elnöke a július 1-jén életbe lépett új egészségügyi keretszerződésről beszélve arra is kitért, hogy vannak 12 éves anyák, és olyan 14 évek anyák is, akiknek már két gyerekük van. Ezért is kerültek bele az új keretszerződésbe kifejezetten a serdülőkorúakra vonatkozó fejezetek is – tette hozzá.

 

 

Hirdetés