Hírek hétfőn: Románián keresztül utazott a robbanóanyag Oroszországba. Geonă és Boc a legnépszerűbb politikusok

A kürtösi határőrök pedig egy szíriai nőt találtak egy utazótáskában a Bukarest-Budapest nemzetközi gyorsvonaton.

Hirdetés

Önnek tetszene, ha Mircea Geoană vagy Emil Boc lenne az államelnök?

Idén szuperválasztási év van (európai parlamenti, parlamenti, önkormányzati és államelnök-választásokkal), nem csoda, ha sűrű készülnek a közvélemény-kutatások, a politikai alakulatok pedig próbálják a legjobb jelölteket összeszedni.

Az egyik legforróbb kérdés ebben az évben, hogy ki lesz Románia következő elnöke, Klaus Iohannisnak ugyanis lejár a második mandátuma, tehát az év végén új államfő költözik a Cotroceni-palotába.

Az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb felmérése, ami a News.ro megbízásából készült, azt vizsgálta, hogy jelenleg ki a legnépszerűbb politikai személyiség Romániában, ez ugyanis értelemszerűen döntő befolyással bír arra, hogy ki lesz a következő államfő.

Egy ideje már nem meglepetés, hogy Mircea Geoană volt miniszterelnök, a NATO jelenlegi főtitkárhelyettese a legnépszerűbb potenciális elnökjelölt. Az INSCOP népszerűségi listáját is ő vezeti, a megkérdezettek 34 százaléka mondta azt, hogy bízik benne.

A második a legnépszerűbb politikusok listáján 32,4 százalékkal Emil Boc kolozsvári polgármester, aki szintén volt már miniszterelnök.

A népszerűségi lista további helyezései így néznek ki:
Victor Ponta – 24,1%
Marcel Ciolacu – 20,5%
Gabriela Firea – 19,5%
Cristian Diaconescu – 19,1%
Diana Șoșoacă – 18,6%
George Simion – 15,4%
Nicolae Ciucă – 12%
Cătălin Drulă – 5,8%

A felmérés során rákérdeztek a politikusok ismertségére is, ezt a listát Klaus Iohannis államelnök vezeti, a válaszadók 98,9 százaléka mondta, hogy hallott róla. Ezen a listán a főleg a botrányairó híres Diana Șoșoacă a második 96,7 százalékkal, majd következnek a névsor további helyezettjei:

Victor Ponta – 95,7%
Marcel Ciolacu – 93,9%
Gabriela Firea – 91,7%
Emil Boc – 90,7%
Mircea Geoană – 89,6%
Nicolae Ciucă – 84,4%
George Simion – 82,3%
Cristian Diaconescu – 68,2%
Cătălin Drulă – 43,6%
Remus Pricopie – 23,5%

Az ISNCOP felmérése január 16. és 24. között készült telefonos kérdőívezéssel, 1 100 fős reprezentatív mintán, hibalehetősége plusz-mínusz 3 százalék.

Románián keresztül haladhatott át egy ukrán illegális robbanóanyag-szállítmány az oroszországi Voronyezsbe

A georgiai (grúziai) állambiztonsági szolgálat szerint Románián is áthaladt egy illegális robbanóanyag-szállítmány, amely az ukrajnai Odesszából indult, célja pedig az oroszországi Voronyezs volt – idézi a Hotnews a Reuters beszámolóját.

Hirdetés

A titkosszolgálat hétfői közlése szerint a grúz-orosz határon lefoglaltak egy furgont, amelyben gépkocsi-akkumulátornak álcázott robbanó szerkezeteket találtak. Az illegális szállítmányt ukrán állampolgárok próbálták Voronyezsbe vinni. Odesszából indultak útnak, majd Románián, Bulgárián, Törökörszágon és Georgián keresztül próbáltak a robbanóanyaggal az orosz városba eljutni. A G4Media az AFP hírügynökség alapján azt írja: hat darab robbanó szerkezetről van szó, ezek összesen 14 kilogramm C-4 típusú robbanóanyagot tartalmaztak

A georgiai biztonsági szolgálat nem adott ki azzal kapcsolatos információt, hogy ilyen céllal szállították Oroszországba a robbanóanyagot. Viszont 2022-ben az orosz vizsgálati szervek azt közölték, hogy az októberi, krími hídrobbantáshoz felhasznált, robbanószerrel megrakott kamion a mostanihoz hasonló útvonalon érkezett Ukrajnából Oroszországba.

Utazótáskába bújva próbált átjutni a román–magyar határon egy szíriai nő

Egy nőt találtak egy utazótáskában a kürtösi határőrök. A határrendészet hétfői közlése szerint a Bukarest-Budapest nemzetközi gyorsvonaton egy német állampolgárságú férfi csomagjait ellenőrizték, amikor a nagy méretű utazótáskájában rábukkantak egy nőre.

Kiderült, hogy a nő a szíriai származású férfi húsz éves húga, akit testvére így próbált átcsempészni a határon. A vizsgálat során a román hatóságok azt is megtudták, hogy a nő egy meg nem nevezett nyugat-európai országban letelepedett családjához kívánt így eljutni. Az ügyben vizsgálat indult törvénytelen határátlépési kísérlet és ebben való bűnrészesség gyanújával.

 

 

 

Hirdetés