Hírek csütörtökön: Ozempic-botrány Romániában. Felrobbantotta magát egy férfi a házi bombájával. Bezárták a Sapientia diákmenzáját

A fogyasztóvédelem bezáratta a Sapientia csíkszeredai karának diákmenzáját. Az oroszok támadásától tartott egy férfi, aki véletlenül felrobbantotta magát a barkácsbombájával.

Hirdetés

És megvan az első romániai Ozempic-botrány

Az Ozempic elnevezésű szer egy eredetileg 2-es típusú diabéteszeseknek kifejlesztett gyógyszer, amely segít a testsúly csökkentésében és kordában tartásában. Éppen ez a hatása tette azonban vonzóvá a cukorbetegségben és a kóros elhízásban szenvedőkön kívül azok körében is, akik teljesen egészségesek, de fogyni akarnak. Ez a jelenség az Egyesült Államokban ütötte fel a fejét az utóbbi években és olyan méretű lett, hogy az Ozempicből hiány alakult ki, az amerikai hatóságok pedig majdhogynem könyörögni kezdtek a divatfogyókúrázóknak: ne happolják el ezt az igen fontos gyógyszert a diabéteszesek elől.

Az Ozempic használatát 2018-tól az Európai Unióban, így Romániában is engedélyezték. A szer természetesen csak orvosi receptre kapható. És akkor itt jön be a visszaélés lehetősége, Romániában pedig most robbant az első Ozempic-botrány, lelepleztek ugyanis egy egészségügyi szakemberek által működtetett hálózatot, amely fogyni vágyókat segített a szerhez jutni.

Tizenhárom személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, miután a hatósági vizsgálat során kiderült, hogy bűnhálózatot működtettek. A hálózatot egy bukaresti magánklinika asszisztensnője vezette, aki állami ártámogatású receptek százait állította ki, amivel aztán a vásárlók kiválthatták a gyógyszertárban a szemaglutid hatóanyagú gyógyszert, amit Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity márkanevek alatt forgalmaznak.

Az asszisztensnő hamis adatokat vezetett be az országos egészségbiztosító adatbázisába, kiállította a recepteket, az így ingyenessé tett (100 százalékosan ártámogatott) gyógyszereket bűntársak és a beszervezett gyógyszertárak segítéségével kiváltották, majd az interneten árulták fogyókúrás szerként.

A vizsgálat előzetes eredményei szerint az asszisztensnő több mint 700 ilyen receptet hamisított, ezzel pedig egymillió lejes kárt okozott az állami egészségbiztosítónak.

Robbanásban meghalt egy román férfi, aki orosz támadástól félve az internetről tanult bombát gyártani

Szerdára virradóra meghalt egy férfi a Ialomița megyei Fetești-en, miután felrobbant a házilag gyártott bombája a lakásában. A hatóságokat a szomszédok riasztották, miután robbanást hallottak, a 44 éves férfi lakásából pedig füst szállt ki. A helyszínen megtalálták az eszméletlen férfit, de a mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrség robbanóanyagokat talált a lakásban.

Az ügyben vizsgálat indult, azt már sikerült kideríteni, hogy a férfi egyedül élt, a robbanás pedig akkor következett be, amikor a saját kezűleg összeeszkábált robbanó szerkezetét bütykölte. Apja szerint a férfi az orosz inváziótól tartott, ezért próbált bombákat gyártani. Egyik szomszédja azt mondta: a fodrászként dolgozó férfi az internetről szerezte a bombagyártási leírásokat.

Bezáratta a fogyasztóvédelem a Sapientia csíkszeredai karának étkezdéjét

A Hargita megyei fogyasztóvédelmi hivatal elrendelte a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem menzájának ideiglenes bezárását, miután az ellenőrök „súlyos szabálytalanságokat” találtak.

Hirdetés

A hatóság közleménye szerint azért volt szükség a szankcióra, mivel az egyetemi menzán lejárt szavatosságú és azonosító felirat nélküli fagyasztott alapanyagokat használtak az ételek elkészítéséhez, de a tárolási hőmérsékletek sem voltak megfelelők.

Az ellenőrök azt is megállapították, hogy a három hűtőberendezés közül csak az egyik működött, az élelmiszereket pedig nem megfelelő körülmények között tárolták.

A fogyasztóvédelem lefoglalta az érintett élelmiszereket, a szabályszerű működés kereteinek megteremtésééig bezáratta a menzát és kiszabott két pénzbírságot is összesen 20 ezer lej értékben.

 

 

 

Hirdetés