Hidegrázós áprilisi ál(?)tréfa: Ki a románokkal a köztisztségekből!

Nem vicc, de hülyén vicces: megjelent egy online petíció, amelyben pont ezt követelik. Valakik.

Hirdetés

FRISSÍTÉS: Csütörtök este (még április 1., ugye) a petíció titokzatos szerzői (az ötletgazda Adrian Sârbu újságíró) fellebbentették a fátylat a titokról: petíciójuk éppen annyira fake (vagyis poén), mint amennyire igaz. Ugyanazt csinálták, mint a politikusok: vettek egy valós problémát és jó politikus módjára adtak rá álmegoldásokat. Vagyis görbe tükröt tartottak a román politikai elit elé. Abban aztán nyugodtan nézegethetik magukat.

Április elseje van. Ilyenkor az ember rugalmasabban áll hozzá a (hülye) viccekhez. Ám amit „egy ismert nem kormányzati szerv”-nek nevezett, egyelőre totálisan titkos társaság (TTT) most online petíció formájában a világ elé tárt, azon… hát, hirtelenjében nem is tudjuk, röhögjünk-e egy jót, vagy a pézsénkért nyúljunk.

Ez a TTT megírt egy amolyan kiáltvány-félét, melynek azt a címet adta, hogy:

Ki a románokkal a köztisztségekből!

(Ezzel a címmel amúgy még 2020-ban megjelent egy cikk, egy eléggé gyanús helyen, csak épp ellenkező előjellel.) És azt is megírták, hogy miért. És azt is, hogy mit ajánlanak helyettük.

Nézzük az okokat, röviden: Románia nagy szarban van, mégpedig azért, mert velejéig korrupt adminisztrációk és kormányzatok követték egymást 1989 óta. Eddig oké, bár kicsit sommás a megállapítás, na.

És most jön a meredek: e betegség gyógyszerét az elődök ránk hagyták. És mi a gyógyszer? Hát, a külföldiek! Múltbéli példák: a német Károly (király), az olasz Davila, az örmény Spiru Haret, az angol Mária (királyné). Magyarokat nem említenek, de hát senki se tökéletes…

A TTT itt néhány fikciós példát is ad (és ezen muszáj röhögni): képzeljük el, hogy

a román mezőgazdaságot hollandok irányítják, a román hadsereget izraeli tisztek,

Bukarestnek japán a főpolgármestere, a román postát kínaiak irányítják… Elképzeltük: muhaha! Ja, és megemlítik az ország álkisebbségi államelnökét, Temesvár és Bukarest 1. kerületi polgármesterét, illetve Arafat urat, mint példásan teljesítő idegeneket. Ez nem tréfa, ők tényleg léteznek…

És akkor az ajánlások:

– Egy elnöki bizottság létrehozása, amely kiszúrja a világ legjobb szakembereit, akik majd Romániát kihúzzák a szarból.

– A kiszúrt szakemberek alkalmazása, nyilván versenyvizsga alapján.

– Egy nemzetközi egységkormány megalakítása (a kiválaszottak közül), okvetlenül idegen miniszterelnökkel. Á, ide lenne ötletünk!

– Ugyanezt megcsinálni a helyi önkormányzatok szintjén is.

– Mondjon le az egész kormány, anblokk, de azonnal! Új választásokat kiírni, amikor is a pártok külföldi jelölteket indítsanak. (Na de álljon meg a menet, hát már van nemzetközi egységkormány, akkor minek még egy, mert a parlamenti választásoknak ez szokott lenni a végük…)

Hirdetés

– szervezzenek népszavazást arról, hogy

legyen(-e) Szeben az ország (Románia?) új fővárosa.

Mert Bukarest az évszázados lopás és fanarióta korrupció fővárosa!

– A korrupt román ortodox tisztviselőket (hűha, a TTT tényleg mindennek nekimegy) kirúgni és idegen funkcionáriusokat a helyükre, akiknek a vallása feltételezi a tisztességet. (Na, erre nem is tudjuk, mit lehetne mondani.)

– a fenti változtatásokat (hogy miket? Hát hahó, új országot akarnak csinálni!) mindenféle extra kölcsön, adóemelés nélkül kell végrehajtani. Amennyi pénz van, legyen elég. Pont.

A petíció létezik, alá lehet írni (a címet nem adjuk meg, tessék húsvéti tojáskeresni! A petíció egyelőre létezik, már 260-an alá is írták.) Persze, a valós politikai elit egyelőre nem kommentálja. Kivéve a mindent IS kommentáló Diana Șoșoacă szenátor-überhősnőt, aki szerint ezt az egészet Iohannis és Dan Barna találta ki, amúgy meg nem érti, miért akarnak idegeneket, hiszen Romániát a kommunizmus bukása óta idegenek irányítják. No meg újságírók, egyéb megmondóemberek.

És akkor tessék, a mi saját feltételezéseink:

1. Ez az egész petíció egy áprilisi tréfa. Kicsit hülye, kicsit savanyú, de a miénk, izé, az övéké.

2. A petíció egy álhír, amelyett épp Diana Șoșoacă és bandája hozott létre, hogy idegenezhessen egy jót és tovább hergelje az amúgy is viharosan hullámzó kedélyeket.

3. A petíció egy álhír, amelyet a kormány és bandája talált ki, hogy legyen min vitatkozni, míg a járvány kicsit alább hagy.

4. A petíció egy álhír, amelyet egy ellenséges idegen hatalom (például Szamoa) talált ki, hogy… ööö… elterelje a figyelmet arról, hogy elitalakulatai beszivárognak Romániába és…

5. A petíció Romániát tiszta szívből szerető, neki fényes jövőt kívánó és ezért valamit tenni akaró honpolgárok műve. Akik elhiszik az összes baromságot, amit összehordtak.

6. Önök szerint?

Hirdetés