Hiába zárkóztak be a templomba, lebuktak az ortodox húsvétkor kijárási tilalmat sértő románok Olaszországban

Nem csak Romániában, külföldön sem képes mindenki betartani a korlátozásokat.

Hirdetés

Világjárvány ide, halottak tízezrei oda, a húsvéti tojás és sonka nem maradhat szenteletlenül – adta ki a jelszót néhány tucatnyi román az olaszországi Trieszt városában vasárnap, az ortodox húsvét kapcsán.

Ezért aztán szép kis konspirációt hoztak tető alá: elszállingóztak az itáliai városban álló román templomhoz, majd – amikor úgy gondolták, hogy senki nem látja őket – besurrantak, és magukra zárták a kaput.

Csakhogy a szemfüles környékbeli taljánok figyelmét nem kerülte el az eset. Ezért aztán a rendőrségre több hívás is befutott, hogy külföldiek nagyobb csoportja gyülekezik a román templom környékén.

A kiérkező rendőrök nem találtak a templom előtt senkit, viszont meghallották a belülről kiszűrődő hangokat.

Azonnal tudták, hogy odabent tiltott szertartás zajlik a hívek részvételével, de úgy döntöttek: nem rontanak be, nem szakítják meg az áhítatot.

Ehelyett türelmesen várakoztak a templom előtt, és csak a liturgia végén vonták kérdőre a kifelé tartó, megrökönyödött románokat, akik, mint kiderült, 28-an voltak.

Hirdetés

Persze mindenki beismerte, hogy azért mentek be a templomba, hogy a pópa megáldja a húsvéti tojást, és hogy részt vehessenek a szertartáson.

A rendőrök részéről viszont eddig tartott a vallási tolerancia: kíméletlenül megbírságolták a papot és a híveket a kijárási korlátozások megsértése miatt.

Ami nem lehetett kis érvégés, mivel Itáliában 400 és 3000 euró közötti bírság jár a korlátozások megszegőinek.

De legalább a piros tojása mindenkinek áldott lett.

Hirdetés