Hiába villogott a világ legerősebb lézerével, Romániát kihagyták a történelmi jelentőségű kutatásból

Míg Magyarország és Csehország teljesítette a lézeres csúcstechnológiát előmozdító uniós projekt feltételeit, Romániának ez még alapítóként sem sikerült a szokásos hazai totojázás miatt.

Hirdetés

Ez a vonat is elment: Románia addig totojázott (hogy mást ne mondjunk), míg kihagyták a lézeres csúcstechnológiát előmozdító pán-európai konzorciumból (ELI-ERIC), melynek létesítményei eredetileg a Magyarországon, Csehországban és Romániában – a Măgurele-i tudományos kutatóközpontban – működtek volna.

Pedig jól indult a történet: Románia alapító tagként szállt be a projektbe,

a cél pedig az volt, hogy a Bukarest melletti településen a világ legerősebb lézerével dolgozzanak a világ minden tájáról érkező kutatók, szakemberek.

A lézert pontosan három éve üzembe is helyezték, a projekt második szakasza – egy gammasugár-egység felszerelése és beüzemelése – viszont nem valósult meg, mi több, kiderült, hogy

még az épületkomplexumot sem sikerült rendesen megépíteni,

gond van a világítással, a tetőzettel, a padlóval, ráadásul koszos is – ilyen körülmények közt tudományos kutatóberendezéseket ott nem lehet működtetni. Pedig Corina Creţu európai biztos már 2018-ban felhívta a figyelmet arra, hogy a huzavona miatt a projekt uniós támogatás nélkül maradhat.

A döntést követően Ciprian Teleman kutatási, innovációs és digitalizációért felelős miniszter természetesen elmagyarázta, hogy ilyen rövid idő alatt egyszerűen nem tudták helyrehozni a korábbi kormányok által elkövetett hibákat, de reménykednek, hogy 2023-ig valahogy sikerül majd felnőni a feladathoz, melyre Románia 10 éve készül.

Hirdetés

 

Hirdetés